Nauja konstitucija yra vienas svarbiausių tris savaites šalį krečiančių protestų dalyvių reikalavimų.

Konstitucijos projektą rengs steigiamoji asamblėja, o dėl jos ratifikavimo bus rengiamas referendumas, sakė vidaus reikalų ministras Gonzalo Blumelis.

Ministras tai pranešė po susitikimo su centro dešiniųjų ir dešiniųjų partijų koalicija, kuri iki šiol buvo mažiausiai linkusi keisti A. Pinocheto laikų Pagrindinį šalies įstatymą.

JAV remtas generolas Čilę geležiniu kumščiu valdė 1973–1990 metais.

Čilę jau tris savaites krečia protestai, per kuriuos dažnai prasiveržia smurtas. Neramumus išprovokavo visuomenės nepasitenkinimas esama padėtimi, ypač – mažais atlyginimais, didelėmis išlaidomis ugdymui ir sveikatos priežiūrai, taip pat didžiuliu atotrūkiu tarp turtingųjų ir skurstančiųjų šalyje, kur politiškai ir ekonomiškai dominuoja kelios senos, elitui priklausančios šeimos.

Neramumai, prasidėję spalio 18-ąją nuo protestų prieš planus pabranginti metropoliteno bilietus, greitai tapo nevaldomi ir peraugo į padeginėjimą, plėšikavimą ir kasdienius demonstrantų susirėmimus su policija.

Vienas iš protestuotojų reikalavimų yra konstitucijos pakeitimas.

Viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Cadem“ šio mėnesio pradžioje paskelbti apklausos rezultatai parodė, 87 proc. čiliečių pasisako už konstitucijos pakeitimą.