Svetlana Cichanouskaja, kurią Vakarai laiko tikrąja 2020 metų rugpjūčio prezidento rinkimų nugalėtoja, nors juos laimėjęs pasiskelbė autokratas Aliaksandras Lukašenka, AFP agentūrai sakė, kad jos šaliai dabar reikia kovoti „už savo nepriklausomybę“ ir „prieš diktatūrą“.

Ji taip pat išreiškė nerimą, kad šį savaitgalį Baltarusijoje vyksiantis referendumas gali suteikti A. Lukašenkai teisines priemones priimti į šalį Rusijos branduolinius ginklus.

A. Lukašenka pasirengęs paaukoti šalies suverenitetą, „atsidėkodamas“ už Kremliaus paramą po 2020 metų balsavimo, paskatinusio masinius protestus, sakė dabar Lietuvoje gyvenanti S. Cichanouskaja. „Norime draugauti su savo kaimynais, bet nenorime būti kitos šalies priedėliu“, – sakė ji viešėdama Paryžiuje. „Matome, kad mūsų nepriklausomybei dabar iškilo grėsmė (...) Matome šliaužiančios mūsų šalies okupacijos grėsmę“.

S. Cichanouskaja sakė mananti, kad šiuo metu Baltarusijoje yra apie 30 tūkst. Rusijos karių, neva ten vykdančių karines pratybas, ir dar daugiau karinės įrangos vienetų. „Kremlius palaikė A. Lukašenką ir dabar jis demonstruoja lojalumą Kremliui – atsidėkoja už suteiktą paramą, atiduodamas žemes karinėms pratyboms, kad parodytų savo ištikimybę“, – sakė ji. "Tačiau tai neatitinka mūsų nacionalinių interesų. Žmonės nenori šių pajėgų mūsų žemėje, mes nenorime būti šalis, kuri būtų agresorė mūsų broliams ukrainiečiams“.

Karinės pratybos turėjo baigtis praėjusį savaitgalį, bet Minskas tada paskelbė, kad kariai lieka tolesniems manevrams neribotą laiką.

Ukrainos sostinė Kijevas yra tik už 150 kilometrų į pietus nuo Baltarusijos sienos, o šiaurinis Ukrainos miestas Černigivas – vos už 60 kilometrų į rytus nuo Baltarusijos.

"Grėsmė Europai"

S. Cichanouskaja paragino Vakarų valstybes pasmerkti vasario 27 dieną numatomą referendumą dėl Konstitucijos reformos, kurį sušaukė A. Lukašenka, valdžioje esantis beveik tris dešimtmečius ir kaltinamas žiauriai susidorojęs su 2020 m. protestais, kilusiais po rinkimų. Opozicijos aktyvistai teigia, kad dabar Baltarusijoje yra daugiau nei 1000 politinių kalinių.

S. Cichanouskaja sakė, kad didžiausią susirūpinimą kelia per referendumą siūlomas Baltarusijos „neutraliteto“ keitimas, nes tai leis priimti Rusijos branduolinius ginklus. "Tai mums parodo, kur A. Lukašenka nori eiti. Jis gali panaudoti mūsų teritoriją branduoliniams ginklams ir tai bus didžiulė grėsmė Europai", – sakė ji.

Anksčiau šį mėnesį A. Lukašenka jau sakė, kad Baltarusija gali priimti branduolinius ginklus.

"Visos šalys turi pareikšti, kad nepritars jokiems šio referendumo rezultatams, jis yra neteisėtas. Jei kas nors atsitiks su branduoliniais ginklais, visa atsakomybė teks A. Lukašenkai“, - sakė S. Cichanouskaja.

„Mes norime būti neutralūs“, – pridūrė ji ir pažymėjo, kad Rusijos karių buvimas Baltarusijoje kelia pavojų ir pačiam A. Lukašenkai, labiau priklausomam nuo Kremliaus, nei visuomenės paramos, kad išsilaikytų valdžioje. „Neteisėtas vadovas supranta, kad tai kelia grėsmę ir jam pačiam, - teigė ji. - Jis silpnas ir turbūt supranta, kad kada nors, kai Kremliui jo nebereikės, jie juo atsikratys“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)