Beveik 30 metų valdžioje esantis A. Lukašenka yra svarbus Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, leidęs Kremliui pradėti invaziją į Ukrainą iš savo šalies teritorijos.

„Atėjo laikas duoti atkirtį Rusijos kišimuisi į Baltarusijos vidaus reikalus. Ji remia neteisėtą režimą ir vykdo kolonialistinius veiksmus, trikdančius mūsų rimtį ir nacionalinį identitetą“, – sakė S. Cichanouskaja spaudos konferencijoje JAV Kapitolijuje Vašingtone.

„Agresoriaus kariuomenė laisvai naudojasi mūsų teritorija, oro erdve ir infrastruktūra tam, kad pultų Ukrainą ir jai grasintų. Rusijos kariuomenė turi būti visiškai išvesta iš Baltarusijos, o mūsų šalis turi nustoti dalyvauti kare“, – kalbėjo ji.

S. Cichanouskaja paragino baltarusius nutraukti „glaudžius santykius su agresoriumi“ ir pareiškė, kad jos šalis galiausiai pasitrauks iš 1999 metų „sąjunginės valstybės“ sutarties, numatančios gilesnę Minsko ir Maskvos integraciją, taip pat nutrauks karinę sąjungą.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusija už akių nuteisė S. Cichanouskają 15 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad ji vadovavo protestams prieš A. Lukašenką, kuris po 2020 metų rinkimų tvirtino, kad laimėjo šeštąją prezidento kadenciją.

Nuo tada, kai buvo priversta bėgti į kaimyninę Lietuvą, S. Cichanouskaja ragina Vakarus daryti didesnį spaudimą A. Lukašenkai, kurio vyriausybei po rinkimų Vakarai įvedė sankcijas.

Jungtinių Tautų duomenimis, beveik 1 500 baltarusių yra neteisėtai sulaikyti dėl „politiškai motyvuotų kaltinimų“, o daugiau kaip 2 000 – nuteisti pagal vadinamuosius ekstremizmo kaltinimus, įskaitant kaltinimus „prezidento įžeidimu“.

„Lukašenka... daro viską, ko nori Putinas, jis prieš žmonių valią sudarė sąlygas karui prieš Ukrainą ir turi prisiimti visą atsakomybę už tai“, – sakė S. Cichanouskaja.

Renginį organizavo JAV senatoriai Rogeris Wickeris ir Jeanne Shaheen, atitinkamai respublikonas iš Misisipės ir demokratė iš Naujojo Hampšyro, kurie 2021 metais įkūrė Laisvosios Baltarusijos grupę.