Žuvo vaikas, bijoma, kad bus užtvindytas Kijevas ir nusitaikyta į atomines elektrines

„Šiandien situacija yra labai jautri, jaudinanti, bauginanti paprastus žmones, nors visi mano draugai lieka šalyje, niekur niekas nebėga, patys panikos neskleidžia, stengiamės išlikti ramūs, bet viduje žinome, kad tai, kas vyksta, yra karas ir mes neturime tiek jėgų, kiek turi mūsų priešas. Labai nemalonu nuo ankstaus ryto girdėti bombardavimus, šaudymo garsus. Visoje Ukrainos teritorijoje bombarduojami kariniai objektai, sandėliai, kuriuose laikomi ginklai, karinė amunicija. Netoli Čugujevo karinio sandėlio jau žuvo vaikas. Bombarduojami oro uostai. Tai, kas vyksta su mumis, sunkiai suvokiama“, – sunkiai renka žodžius ukrainietė.

„Mes labai bijome tokios situacijos, jei rusų armijai bombarduojant Kijevą bus sugriauta užtvanka ir gali būti užtvindytas miestas. Tai yra taip vadinama „Kijevo jūra“ ir mums tikrai dėl to neramu. Taip pat bijome dėl Černobylio, dar yra ir kitos atominės elektrinės, jas bombarduojant gali būti liūdnos pasekmės, labai tikimės, kad iki to nenueis“, – viliasi Natalia.

Žmonės bėga į Lenkiją, Vengriją, sustiprintos medicinos įstaigų pajėgos

Pasak Natalios, nors gamyklos dar nepuolamos, bet darbuotojams uždrausta eiti į darbą dėl to, kad jie ten gali žūti dėl galimo bombardavimo: „Į vaikų darželius, mokyklas niekas neišėjo, vaikai liko namuose. Maisto parduotuvės dirba, žmonės pradeda daugiau visko pirkti. Medicinos įstaigos dirba pilnu pajėgumu, netgi sustiprintu. Bankai nedirba, žmonės masiškai nusiima pinigus bankomatuose, kurie nebus papildyti“.

Ukrainietė sako stebinti, kaip ukrainiečiai, gyvenantys dideliuose miestuose, juos palieka, dėl to susidarė didžiulės spūstys. Pagrindiniai keliai iš Kijevo yra užkimšti automobiliais. Nuo Kijevo iki Žitomiro yra 100 km, važiuoti reikia daugiau nei 7 valandas.

„Žmonės bėga vakarų link, į Lenkiją, Vengriją. Vis dėlto bendrai nėra taip, kad visi masiškai bėgtų slėptis į metro stotis, nėra taip šią minutę, bet viskas gali pasikeisti kitą. Kol kas žmonės kiek gali išlaiko ramybę, bet gatvėse vaikštančių žmonių labai mažai, visi, kas gali, lieka namuose, kiti vyksta iš šalies, į kitas saugias vietas. Visuomeninis transportas kol kas dirba be jokių trikdžių, naudojimasis visu transportu yra nemokamas“, – apie padėtį pasakoja Natalia.

Kas valandą į tautą kreipiasi prezidentas

Pasak moters, ją ir jos tautiečius šokiruoja tai, kad kai kurie Rusijos piliečiai palaiko šitą agresiją prieš jų šalį: „Jie net nesupranta, kad mes priešinamės, jie galvoja, kad puolame mes, kad už to stovi didžiuliai pinigai ir užsienio šalių interesai, bet atsakymas yra labai paprastas – tai yra mūsų gimtinė, tėvynė ir mes ją giname iki paskutinio kraujo lašo, nors tikrai nenorime karo. Šio konflikto metu daug čia gyvenusių rusų paliko šalį. Tie, kurie liko, nerodo jokio priešiškumo, jokio stipraus tarpusavio susipriešinimo ar konfliktų gyventojų tarpe aš nepastebiu“.

Šalyje, pasak Natalios, per masines informavimo priemones nenutrūkstamai transliuojama naujausia informacija. Kas valandą per žinias tiesiogiai pasirodo šalies prezidentas V. Zelenskis kreipiasi į tautą ir pasako apie dabartinę situaciją mūsų šalyje, kas vyksta, kas daroma ir kas planuojama. Paskutinį kartą jis pranešė, kad turėjo pokalbį su JAV, Prancūzijos vadovais, Anglijos premjeru ir Vokietijos kancleriu ir prašė didesnio jų įsikišimo į situaciją. „Kol kas nieko nekalbama apie galimą karinę pagalbą, tačiau bet kurią kitą valandą galime sulaukti ir tokių žinių“, – sako moteris.

Paklausus, ar šalyje pasakojama, kokie numatyti veiksmai, jeigu šalį užims Rusija ir užgrobs svarbiausius objektus, masines informavimo priemones, informacijos iš šalies Vyriausybės, Natalia sako negirdinti, nes tai karinė paslaptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją