Nuo lapkričio mėnesio pareigas einantis prezidentas Danielis Noboa paskelbė 60 dienų truksiančią karių mobilizaciją ir dislokavimą Ekvadoro gatvėse bei kalėjimuose, nes prasidėjo gangsterio Jose Adolfo Maciaso, pravarde „Fito“, gaudynės.

Prezidentas paskelbė, kad įvedama ir komendanto valanda – kasdien nuo 23.00 iki 5.00 val.

Nepaprastosios padėties įvedimas, kaip sakė D. Noboa vaizdo įraše instagrame, suteiks ginkluotųjų pajėgų kariams „visą politinę ir teisinę paramą“, kurios jiems reikia, kad jie galėtų vykdyti savo pareigas kovoje su, jo žodžiais tariant, „narkoteroristais“.

„Nesiderėsime su teroristais ir nesiilsėsime, kol negrąžinsime taikos visiems ekvadoriečiams“, – sakė D. Noboa.

Sekmadienį Gvajakilio uostamiestyje policija, tikrinusi kalėjimą, išsiaiškino, kad dingo įtakingos „Los Choneros“ gaujos lyderis.

Pasak prezidentūros atstovo Roberto Izurietos, manoma, kad 44 metų vyras, kuris, kaip teigiama, kėlė siaubą kitiems kaliniams, pabėgo likus kelioms valandoms iki policijos atvykimo. Jam greičiausiai kažkas padėjo.

„Visos valstybės pajėgos pasitelkiamos šiam itin pavojingam asmeniui surasti“, – pirmadienį šalies televizijai sakė R. Izurieta. Jis teigė, kad kalėjimų sistema nesuveikė, ir apgailestavo dėl nusikalstamų grupuočių „infiltracijos lygio“.

Tuo tarpu prokuratūra pranešė, kad pradėjo tyrimą ir pateikė kaltinimus dviem kalėjimo pareigūnams, „įtariamiems prisidėjus prie Fito pabėgimo“.

Gaujos lyderis nuo 2011 metų atliko 34 metų laisvės atėmimo bausmę už organizuotą nusikalstamumą, prekybą narkotikais ir žmogžudystę. Tai jau antrasis jo pabėgimas iš kalėjimo – anksčiau jis buvo pabėgęs 2013 metais ir sugautas po trijų mėnesių.

Nepaprastoji padėtis Ekvadore

Per operaciją, kurioje dalyvavo tūkstančiai saugumo pajėgų, praėjusį rugpjūtį po kandidato į prezidentus Fernando Villavicencio nužudymo Fito buvo perkeltas į maksimaliai griežtai saugomą kalėjimą.

Likus savaitei iki mirties, prieš kartelius kovojęs kandidatas F. Villavicencio teigė sulaukęs grasinimų iš Fito.

Ilgą laiką buvęs taikiu prieglobsčiu tarp didžiausių kokaino eksportuotojų Kolumbijos ir Peru, Ekvadoras pastaraisiais metais patyrė smurto proveržį, nes priešiškos viena kitai gaujos, susijusios su Meksikos ir Kolumbijos karteliais, ėmė kovoti dėl kontrolės.

Gaujų karai daugiausia vyksta šalies kalėjimuose, kur tokie nusikaltėlių lyderiai kaip Fito turi didžiulę įtaką.

Nuo 2021 metų tokiuose karuose žuvo apie 460 kalinių, kurių kūnai dažnai randami sukapoti, nukirstomis galvomis arba sudeginti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją