Uraganas, kurio vėjų greitis siekė 240 km per val., artėjo prie Nikaragvos krantų, judėdamas šiaurės rytinio pajūrio Bilvio miesto link, nurodė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

„Kai kur Centrinėje Amerikoje prognozuojami pavojų gyvybei kelianti štorminė patvanka, katastrofiški vėjai, staigūs potvyniai ir žemės nuošliaužos“, – perspėjo NHC.

14,5 km per val. greičiu slenkanti „Eta“ turėjo pasiekti pakrantę iki 10 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku pirmadienį ir anksti antradienį, kiek šiauriau Bilvio – Nikaragvos Karibų regiono pagrindinio miesto.

Smarkūs atogrąžų vėjai priekiniame „Eta“ krašte vėlai pirmadienį jau talžė atokų Kajos Miskitų salyną, o stichijos stiprumas augo audrai slenkant arčiau žemyno.

Kiti Karibų jūros ir Centrinės Amerikos regionai taip pat ruošėsi „Eta“ siautėjimui, NHC perspėjus, kad „Jamaikos, pietryčių Meksikos, Salvadoro, pietų Haičio ir Kaimanų teritorijoje gali kilti staigių potvynių ir iš krantų išsilieti upių“.

„Aktyviai dalyvaujant mūsų kariuomenei, mums pavyko evakuoti daugiau nei 3 000 šeimų iš Karibų jūros regiono bendruomenių“, tokių kaip Prinsapolka ir Kajos Miskitos, pranešė Nikaragvos viceprezidentė ir pirmoji ponia Rosario Murillo.

Tos šeimos buvo perkeltos į prieglaudas aukštuose, saugiuose rajonuose, pridūrė R. Murillo.

Tiek daugiau nei 6 mln. gyventojų turinti Nikaragva, tiek daugiau nei 9 mln. gyventojų turintis kaimyninis Hondūras, dėl artėjančios „Eta“ paskelbė aukšto lygio parengtį.