Ekonomisto išsilavinimą turintis konservatyvių pažiūrų V.Klausas pareiškė, jog Prahoje dirbančių diplomatų, tarp jų JAV ambasadoriaus Normano Eiseno, sprendimas pasirašyti šį kreipimąsi yra "precedento neturintis žingsnis". Prezidentas taip pat sakė neįsivaizduojantis, kaip kuris nors Čekijos ambasadorius drįstų pasirašinėti peticijas, kad paveiktų politines diskusijas demokratinėje šalyje.

Ambasadoriai savo peticijoje pareiškė savo "solidarumą su lesbiečių, gėjų, biseksualų ir lytį pakeitusių asmenų bendruomenėmis Čekijoje, palaikydami jų teisę pasinaudoti proga taikiai ir nepažeidžiant įstatymų pražygiuoti kartu, siekiant atkreipti dėmesį į specifines juos veikiančias problemas".

"Kiekvienam, įskaitant gėjus, lesbietes, biseksualus ir lytį pakeitusius asmenis, reikalinga galimybė laisvai naudotis teisėmis ir laisvėmis, kurios yra užtikrinamos visų šalių žmonėms", - sakoma bendrame pranešime, kurį pasirašė Austrijos, Belgijos, Kanados, Danijos, Estijos, Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių valstijų ambasadoriai.

Tuo tarpu V.Klauso pranešime nurodoma, kad prezidentas visiškai pritaria savo užsienio reikalų ministro Karelo Schwarzenbergo reakcijai į šį ambasadorių žingsnį. Diplomatijos vadovas pareiškė, jog Čekijoje niekas neneigia ir neatmeta gėjų teisių, todėl diplomatų pareikštas palaikymas davė "priešingų rezultatų ir buvo nereikalingas".

V.Klausas nurodė, jog svarbiausia ne faktas, kad buvo pritarta gėjų paradui, o kad šį renginį viešai palaikė Prahos meras Bohuslavas Svoboda, kuris yra valdančiosios konservatyvios Demokratinės piliečių partijos narys.

Prezidentas praeitą penktadienį palaikė kritiką, kurią B.Svobodai išsakė šalies vadovo vicekancleris Petras Hajekas. Jis pareiškė, kad planuojamas gėjų paradas yra "politinė demonstracija... pasaulio, kuriame lytiniai ir kitokie iškrypimai tampa dorybe", taip pat paragino B.Svobodą trauktis iš partijos.

Tuo tarpu pagrindinė opozicinė Socialdemokratų partija ir valdančiajai koalicijai priklausantis judėjimas "Visuomenės reikalai" praragino P.Hajeką atsiprašyti. Tačiau V.Klausas atsisakė atsiriboti nuo vicekanclerio pareiškimo ir pridūrė taip pat nesididžiuojantis planuojamu renginiu.

Nuo 2006 metų Čekijos parlamentas priėmė įstatymą, kurį mėgino blokuoti V.Klausas, leidžiantį tos pačios lyties asmenims oficialiai registruoti partnerystę, suteikiančią paveldėjimo teisę ir sveikatos apsaugos sąlygas, panašias į skirtingų lyčių sutuoktinių. Tačiau šis įstatymas nesiteikė teisės tos pačios lyties asmenims oficialiai registruoti savo santuokas arba įsivaikinti.

Pirmasis Prahoje gėjų paradas vyks trečiadienį.