„Esu tvirtai įsitikinęs, kad mes susiduriame su organizuota invazija, o ne spontanišku pabėgėlių judėjimu“, – sakė M.Zemanas savo Kalėdų sveikinime Čekijai, kuris buvo paskelbtas šeštadienį.

Jis taip pat sakė, jog užuojauta „įmanoma“ senyvo amžiaus, sergantiems pabėgėliams ir vaikams, o ne jauniems vyrams, kurie, jo nuomone, turėtų būti namuose ir kovoti su džihadistais.

„Didelė dauguma šių nelegalių migrantų yra jauni, geros sveikatos, nevedę vyrai. Man įdomu, kodėl šie vyrai nepaima ginklų ir neina kovoti už savo šalių laisvę su „Islamo valstybe“, – sakė M.Zemanas, kuris Čekijos prezidentu buvo išrinktas 2013 metų pradžioje.

Jis pridūrė, kad jų bėgimas iš karo draskomų šalių tik stiprina IS.

71 metų prezidentas priminė situaciją, kai čekai 1939-1945 metais bėgo iš nacių okupuotos savo šalies.

Tai ne pirmas kartas, kai M.Zemanas užima prieštaringai vertinamą poziciją dėl Europos didžiausios migrantų krizės nuo Antrojo pasalinio karo.

Lapkričio mėnesį šis kairiojo sparno atstovas dalyvavo antiislamiškame mitinge Prahoje, drauge su kraštutinių dešiniųjų politikais ir vienu sukarintu dariniu.

Šalies premjeras Bohuslavas Sobotka, kuris ir anksčiau kritikuodavo valstybės vadovo komentarus, sakė, kad M.Zemano Kalėdų žinia buvo pagrįsta „išankstiniais nusistatymais ir jam įprastu supaprastinimu“.

Migrantai yra ne vienintelis M.Zemano sarkastiškų komentarų taikinys: praėjusią savaitę jis sakė, kad jo šalis turėtų įvesti eurą pirmą dieną po įsiskolinusios Graikijos pasitraukimo iš bendrosios valiutos zonos. Dėl to Atėnai atšaukė savo ambasadorių.

M.Zemanas taip pat sakė, jog yra „labai nusivylęs“, kad vasarą vykusios derybos dėl Graikijos pašalinimo iš euro zonos nedavė rezultato.

Čekija ir Slovakija, kurios į Europos Sąjungą (ES) įstojo 2004 metais, kilus dabartinei migrantų krizei atmetė ES kvotų dėl pabėgėlių paskirstymo sistemą.

Labai nedaug prieglobsčio prašytojų yra nusprendę pasilikti Čekijoje, kuri priklauso NATO ir kurioje gyvena 10,5 mln. žmonių.

Neseniai atlikta apklausa parodė, kad beveik 70 proc. čekų nepritaria migrantų ir pabėgėlių atvykimui į jų šalį.