Policijos teigimu, A. Babišas 2007 metais nuo savo įmonių grupės „Agrofert“ atskyrė į pietus nuo Prahos esantį „Gandralizdžio“ (Čapi Hnizdo) ūkį, kad gautų iš ES 2 mln. eurų subsidiją, į kurią galėjo pretenduoti nedidelės įmonės.

Centristinio judėjimo ANO pirmininkas populistas A. Babišas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, yra penktas turtingiausias čekas. Manoma, kad jis planuoja varžytis kitų metų prezidento rinkimuose.

Policija ragino pareikšti kaltinimus tuometiniam premjerui dar 2019 metais, tačiau prokurorui atrodė, kad pagrindas šiems kaltinimams yra nepakankamas.

Vėliau vyriausiasis šalies prokuroras aptiko procedūrinių trūkumų ir tais pačiais metais atnaujino bylą dėl A. Babišo ir jo padėjėjos Janos Majerovos veikos.

A. Babišas kaltinimus atkakliai neigia ir sako, kad jie yra politiškai motyvuoti.

„Valstybės prokuratūra... pareiškė kaltinimus dviem asmenims byloje, kuri žiniasklaidoje vadinama „Gandralizdžio byla“, – sakoma Prahos prokuratūros atstovo pranešime.

Vienas iš įtariamųjų „įvykdė sukčiavimo subsidijomis nusikaltimą, pakenkdamas Europos Sąjungos finansiniams interesams“, o kitas buvo jo bendrininkas, nurodoma jame.

67 metų A. Babišas naujienų agentūrai CTK sakė: „Niekada nepadariau jokio nusikaltimo, nei praeityje, nei politikoje. Ir tai įrodysiu teisme.“

A. Babišas premjero posto neteko po spalį įvykusių visuotinių rinkimų, kuriuos laimėjo penkių partijų centro dešiniųjų koalicija, vadovaujama dabartinio premjero Petro Fialos.

Nors A. Babišas buvo išrinktas parlamento nariu, anksčiau šį mėnesį parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę, kad prokurorai galėtų pareikšti kaltinimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją