M. Zemanas ministrais paskyrė trijų koalicijos partijų kandidatus. Naujasis premjeras Bohuslavas Svobotka ir jo ministrų kabinetas darbą perims iš laikinosios vyriausybės, suformuotos po birželį centro-dešinės vyriausybę sukrėtusio korupcijos skandalo.

Čekijos socialdemokratų lyderis B. Svobotka pažadėjo šalį grąžinti į proeuropietiškos politikos kursą, kurį buvo nutraukusios iki šiol valdžiusios euroskeptikų vyriausybės. Teigiama, kad premjeras stengsis priartinti šalį prie eurozonos, nors koalicijos partneriai šiuo klausimu neturi bendros pozicijos.

Socialdemorkatų programoje numatyta pakelti mokesčius, tačiau jie neturėtų būti aukštesni nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis ir turėtų sudaryti apie 35 proc. Čekijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Taip tikimasi rasti papildomą finansavimą vyriausybės numatomai socialinei politikai.

Nors naujoji vyriausybė apleido planus visiškai panaikinti biudžeto deficitą, tikimasi, kad jis neviršys ES nustatytos 3 procentų ribos. Manoma, kad prie biudžeto deficito mažinimo prisidės ir nuo 2011 metų atsigaunanti Čekijos ekonomika.

Tačiau bet kokie bandymai pakelti mokesčius neabejotinai susidurs su Čekijos finansų ministro Andrejaus Babio pasipriešinimu. A. Babis priklauso opozicinei liberaliai "Nepatenkintų piliečių akcijos" partijai (ček. santr. ANO), jam priklauso keli šimtai įmonių maisto, chemijos pramonės šakose, taip pat kelios žiniasklaidos priemonės. Kairieji dažnai kritikuoja A. Babį dėl jo liberalios ekonomikos politikos, dėl viešųjų ir privačių interesų painiojimo spauda jį dažnai lygina su buvusiu Italijos premjeru Silviju Berluskoniu (Silvio Berlusconi).

Teisinį išsilavinimą turinčio premjero B. Svobotkos taip pat laukia konfliktai su Čekijos prezidentu Milošu Zemanu. Nors M. Zemano kadencija netrukus baigsis, jis yra įtakinga užsienio politikos figūra, taip pat daro didelę įtaką skirstant postus centriniame banke ir teismų sistemoje.

Kova su korupcija valstybiniame sektoriuje taip yra ne mažas iššūkis. Dėl to buvo nuversta ir prieš tai valdžiusi centro-dešinės vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją