Ispanijoje įsikūrusi žmogaus teisių gynimo grupė „Safeguard Defenders“ rugsėjį paskelbė, kad Kinija įsteigė 54 tokius postus visame pasaulyje. Kritikai sako, kad Kinija šiuos postus naudoja tildydama Pekino oponentus.

Pekinas tvirtina, kad šiuose centruose Kinijos piliečiams teikiamos tokios paslaugos, kaip vairuotojo pažymėjimo pratęsimas.

„Čekijos diplomatija ne kartą kėlė kinams „policijos nuovadų“ klausimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky.

„Šią savaitę aptariau tai su Kinijos ambasadoriumi, ir jis patikino mane, kad [centrai] Čekijoje buvo uždaryti“, – pridūrė ministras.

Praėjusį mėnesį Nyderlandai nurodė Kinijai uždaryti dvi savo „policijos nuovadas“ šios šalies teritorijoje. Tyrimą dėl panašių centrų atlieka ir Kanados federalinė policija.

Abu centrai Čekijoje veikė Prahoje, rašė dienraštis „Denik N“, spalį drauge su organizacija „Sinopsis“ pirmasis pranešęs apie jų egzistavimą.

„Sinopsis“ teigimu, kinų „policijos nuovadų“ veikla pažeidžiami šalių, kuriose jie yra, įstatymai, taip pat tarptautiniai įstatymai.

Grupė citavo Prahos centrų vadovę Chen Jinmei, gyrusią jų sėkmingą darbą nuo oficialaus atidarymo 2018 metų rugsėjo 28 dieną.

„Pagrindinis dalykas yra visiškas Komunistų partijos politinių gairių dėl įstatymų, taisyklių ir politikos, susijusių su kinais užsienyje, laikymasis“, – sakė Chen Jinmei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją