Organizacija naudojosi Prahoje įsikūrusia naujienų svetaine „Voice of Europe“ ir skleidė informaciją, kuria siekė atgrasyti Europos Sąjungą nuo pagalbos siuntimo Ukrainai, kovojančiai su Rusijos invazija.

P. Fiala sakė, kad Čekijos saugumo informacijos tarnyba (BIS) nustatė, jog prorusiškas tinklas užsiima veikla, kuri „daro rimtą poveikį Čekijos Respublikos ir ES saugumui“.

„Ši organizacija siekė vykdyti operacijas ir veiklą ES teritorijoje, nukreiptą prieš Ukrainos teritorinį vientisumą, suverenumą ir nepriklausomybę“, – žurnalistams sakė P. Fiala.

„Grupuotės veikla... taip pat pasiekia Europos Parlamentą“, – sakė jis, atsisakydamas atskleisti daugiau detalių.

Čekijos valdžios institucijos kai kuriems su tuo susijusiems asmenims pritaikė sankcijas, tačiau „Voice of Europe“ ir toliau skelbia straipsnius.

BIS teigė, kad tinklas buvo finansuojamas iš Rusijos ir veikė Čekijos teritorijoje.

„BIS operacija atskleidė, kaip Rusija daro įtaką ES valstybių narių teritorijoje ir kaip ji bando paveikti politinius procesus mūsų šalyse“, – rašoma tarnybos paskyroje „X“ platformoje.

P. Fialos vyriausybė įtraukė „Voice of Europe“ ir du prokremliškus Ukrainos politikus – Viktorą Medvedčuką ir Artiomą Marčevskį – į sankcijų sąrašą, siejamą su propagandinio tinklo veikla.

Dienraštis „Denik N“ teigė, kad naujienų svetainė publikavo politikų pareiškimus, kuriuose buvo reikalaujama, kad ES sustabdytų pagalbą Ukrainai.

Kai kuriems su naujienų svetaine bendradarbiaujantiems Europos politikams buvo mokama iš Rusijos lėšų, iš kurių kai kuriais atvejais buvo finansuojama ir jų 2024 metų ES rinkimų kampanija, rašo Čekijos dienraštis.

Mokėjimai buvo skirti Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Nyderlandų ir Lenkijos politikams, rašo „Denik N“, remdamasis šaltiniu Čekijos užsienio reikalų ministerijoje. Jame išskirtinai paminėta ir kraštutinių dešiniųjų Vokietijos partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) kaip su tuo susijusi.

A. Marčevskis buvo atsakingas už „Voice of Europe“ turinį ir bendravimą su politikais, teigė dienraštis.

10,9 mln. gyventojų turinti Čekija nuo Rusijos invazijos suteikė Ukrainai didelę karinę ir humanitarinę pagalbą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją