Užpuolikai ištempė žmones iš automobilių, juos sumušė ir apiplėšė, o paskui sudegino jų mašinas. Nukentėjo aštuoni žmonės, keturi iš jų buvo nugabenti į ligoninę. Tarp labiausiai nukentėjusiųjų - žurnalistai iš Švedijos ir Norvegijos.

Per užpuolimą nukentėjęs Norvegijos žurnalistas papasakojo, kas tiksliai nutiko prie Čečėnijos ir Ingušijos sienos. Anot korespondento, autobusiuką su žmogaus teisės gynėjais ir žurnalistais užpuolė apie 15-20 kaukėtų vyrų, skelbia rbc.ru.

Žurnalistas iš Norvegijos Eisteinas Vindstadas papasakojo, kas nutiko prie sienos, kur buvo užpultas autobusiukas, gabenęs žmogaus teisių gynėjus iš jungtinės mobiliosios grupės „Kovos su kankinimais komitetas“ ir žurnalistus. Incidentas įvyko kovo 9 dieną.

„Tai buvo siaubinga. Maniau, kad mirsiu. Galvoje sukosi mintis, kad privalau spėti atsisveikinti su žmona“, – per interviu dienraščiui „Aftenposten“ sakė žurnalistas.

„Kai priartėjome prie sienos su Čečėnija, mūsų autobusiuką apsupo trys automobiliai, prispaudė prie kelkraščio. Iš tų automobilių išlipo daug vyrų, ginkluotų lazdomis. Jie išmušė visus langus ir pro juos į lauką pradėjo vilkti viduje buvusius žmones“, – pasakoja žurnalistas.

Jis teigia, kad užpuolikų galėjo būti nuo 15 iki 20, visi jie veidus slėpė po kaukėmis. Anot žurnalisto, nusikaltėliai bandė ir jį išvilkti iš autobusiuko, daužė lazdomis ir aštriais daiktais.

Be to, kaukėti vyrai iš žurnalistų, kuriuos apšaukė išdavikais, ir žmogaus teisės gynėjų atėmė mobiliuosius telefonus.

E. Vindstadas kolegoms patvirtino, kad kartu su kitais nukentėjusiaisiais gydomas ligoninėje.

„Jie jaučiasi nebaudžiami. Pamaniau, kaip baisu turėtų būti ten gyvenantiems žmonėms“, – konstatuoja nukentėjęs Norvegijos pilietis.

Anksčiau Norvegijos ambasados atstovas pranešė, kad žurnalistui išmušti keli dantys, sugipsuota koja.

Skelbiama, kad incidentas įvyko autobusiukui važiuojant greitkeliu „Kavkaz“ Ingušijoje, visai šalia sienos su Čečėnija. Kaip jau buvo minėta, juo važiavo organizacijos „Kovos su kankinimais komitetas“ darbuotojai, žurnalo „The New Times“ korespondentas, žurnalistė iš Švedijos, žurnalistas iš Norvegijos ir „Mediazona“ korespondentas – iš viso 8 žmonės. Užpuolikai juos sumušė, o autobusiuką padegė. Po užpuolimo iš viso ligoninėje atsidūrė keturi žmonės.

Ingušijos teisėtvarkos institucijos dėl žurnalistų užpuolimo pradėjo baudžiamąją bylą. Kaip skelbia „Mediazona“, byla bus svarstoma pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 213 straipsnio 2-ąją dalį (chuliganizmas) ir 167 straipsnį (svetimo turto apgadinimas).

Oficialus Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad „grupės žmogaus teisių gynėjų ir žurnalistų užpuolimas trečiadienį Ingušijoje yra visiškai nepriimtinas“, praneša „RIA Novosti“.

„Tai visiškas chuliganizmas. Kiek mes suprantame, buvo sukeltas pavojus šių žmonių gyvybei. Tai visiškai nepriimtina“, – sakė Rusijos prezidento spaudos sekretorius.

Anot D. Peskovo, Kremlius tikisi, jog Ingušijos teisėsaugos organai „imsis veiksmingų priemonių, kad šio užpuolimo kaltininkai būtų surasti“.