Čečėnijos įstatymų leidžiamosios asamblėjos nariai į respublikos konstituciją įtraukė terminą „Mech-Da“ – čečėniškai „žemės tėvas“, praneša portalas „The Moscow Times“, remdamasis Čečėnijos valstybine žiniasklaida.

„Tokios pataisos tikslas – suvienodinti regiono lyderio pavadinimo vartojimą čečėnų kalba“, – ketvirtadienį paskelbė Čečėnijos transliuotojas Grozne.

Šis titulas, tikėtina, bus taikomas R. Kadyrovui ir jo būsimiems įpėdiniams.

Čečėnijos respublika apima šiaurinio Kaukazo musulmonų daugumos regioną, kurį nuniokojo du separatistiniai karai dešimtajame dešimtmetyje ir 2000-ųjų pradžioje.

46-erių metų R. Kadyrovas, kuris Čečėniją valdo geležiniu kumščiu nuo 2007 metų, yra plačiai kaltinamas teisių pažeidimais ir sulaukęs sankcijų iš Vakarų.

Jo tėvas Achmadas Kadyrovas dešimtajame dešimtmetyje buvo čečėnų separatistų kovotojas, bet vėliau perėjo į kitą pusę ir prisiekė ištikimybę Rusijai. Jis buvo paskirtas pirmuoju Čečėnijos respublikos vadovu, kol 2004 metais buvo nužudytas.

Ištikimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Ramzanas Kadyrovas visiškai pritaria invazijai į Ukrainą ir yra karingai prieš Ukrainą nusiteikęs Rusijos vadovybės šalininkas.

R. Kadyrovo milicijos daliniai, vadinami „kadyrovcais“, kaip žinoma, Ukrainoje kovoja kartu su reguliariosiomis Rusijos pajėgomis.

Ketvirtadienio balsavimas įvyko po dar vienos teksto pataisos musulmoniškoje Tatarstano respublikoje, kuri iki šiol buvo vienintelis Rusijos regionas, turintis savo „prezidentą“. Gruodžio mėnesį Tatarstano įstatymų leidžiamoji asamblėja į regiono konstituciją įtraukė pataisą ir terminą „prezidentas“ pakeitė arabišku pavadinimu „rais“, reiškiančiu „lyderis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)