Sukilėliai „sekmadienį maždaug 10 val. įsiveržė į kas savaitę vykstantį turgų“ netoli Mano, maždaug už 600 km į šiaurės vakarus nuo Bangio esančio miesto, naujienų agentūrai AFP sakė Uhamo Pendės prefektas Dieudonne'as Yougaina.

„Įsikišo Centrinės Afrikos pajėgos... ir per susišaudymą žuvo 11 civilių: devyni vyrai ir dvi moterys, o dar aštuoni buvo sužeisti“, – nurodė jis.

Dėl šio incidento D. Yougaina apkaltino grupuotės „Sugrįžimas, atstatymas ir reabilitacija“ (Retour, Reclamation et Rehabilitation, 3R) sukilėlius. Dauguma 3R narių yra fulbiai, dar vadinami fulaniais. Ši grupuotė yra laikoma galingiausia ginkluota grupuote šalyje.

Gruodžio pabaigoje jie prisijungė prie sukilėlių koalicijos, siekusios nuversti prezidentą Faustiną Archange'ą Touaderą ir užkirsti kelią jo perrinkimui.

Spalio viduryje F. A. Touadera paskelbė vienašališkas paliaubas kovoje su sukilėliais, kad galėtų tęsti nacionalinį dialogą.

Pagrindinės ginkluotos grupuotės pažadėjo laikytis šių paliaubų.

Kelios opozicinės partijos lapkričio 9 dieną pasmerkė 3R narių įvykdytą paliaubų pažeidimą po išpuolio vienoje gyvenvietėje šiaurės vakarinėje šalies dalyje, per kurį žuvo du kariai ir vienas civilis gyventojas.

CAR, kurią Jungtinės Tautos laiko antra mažiausiai išsivysčiusia pasaulio valstybe, nuo 2013 metų perversmo siaubia pilietinis karas.

Nors nuo 2018 metų konfliktas kiek aprimo, centrinė vyriausybė iki šiol nekontroliuoja didelės dalies šalies teritorijos.

Savaitė prieš 2020 metų gruodžio 27 dieną vykusius prezidento rinkimus šešios galingiausios ginkluotos grupuotės, tuo metu kontroliavusios didžiąją dalį šalies, susivienijo į vadinamąją „Patriotų koaliciją už permainas“ (CPC) ir pradėjo puolimą, siekdamos sutrukdyti F. A. Touaderos perrinkimui.

Tačiau vyriausybės pajėgoms pavyko atkovoti iš sukilėlių didžiąją dalį iš jų kontroliuotų dviejų trečdalių šalies teritorijos, padedant Ruandos kariams ir šimtams samdinių iš Rusijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją