Pernai V. Kara-Murza, vienas ryškiausių prezidento Vladimiro Putino oponentų, buvo nuteistas kalėti 25 metus, ilgiausia Rusijos disidentui pastaruoju metu skirta bausme, apie kurią žinoma.

Jis buvo apkaltintas „išdavyste“ už Jungtinėse Amerikos Valstijose pasakytą kalbą, kai teigė, kad Rusija Ukrainoje įvykdė „karo nusikaltimus“. 42 metų V. Kara-Murzos sveikata buvo pakirsta po dviejų Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) bandymų jį nunuodyti 2015 ir 2017 m., kaip tvirtina jo žmona Jevgenija ir teisininkai.

Vladimiras Kara-Murza

Pareiškime, skirtame antrosioms V. Kara-Murzos sulaikymo metinėms, D. Cameronas „išgalvotais“ pavadino jam pateiktus kaltinimus ir paragino Maskvą nedelsiant paleisti jį humanitariniais sumetimais.

D. Camerono pareiškime sakoma, kad „atsidavęs aktyvistas už žmogaus teises, siekiantis demokratijos Rusijoje, ir atviras karo Ukrainoje kritikas ponas Kara-Murza Kremliaus yra laikomas grėsme“, prezidentas Vladimiras Putinas įkišo jį į kalėjimą, kad nutildytų.

D. Cameronas apkaltino Rusijos valdžią „beširdišku nesirūpinimu jo prastėjančia sveikata“ ir pridūrė, kad jo laikymo sąlygos kalėjime „yra žeminančios ir nežmoniškos, specialiai skirtos dar labiau pakenkti jo fizinei ir psichinei gerovei“. Buvęs Didžiosios Britanijos premjeras sakė, kad V. Kara-Murza negauna skubiai reikalingos medicininės pagalbos, jis pažadėjo toliau viešinti apie sunkią jo padėtį.

„Diplomatiniais įsikišimais aukščiausiu lygiu, finansinėmis sankcijomis tiems, kurie atsakingi už jo nuodijimą ir įkalinimą, keldami jo bylą tarptautinėje arenoje siunčiame aiškią žinią, kad JK nesitaikstys su pasibjaurėtinu elgesiu su vienu iš mūsų piliečių“, – pridūrė jis ir paragino Rusiją nutraukti pasibaisėtiną elgesį su politiniais kaliniais.

Dėl V. Kara-Murzos likimo pradėta ypač nuogąstauti po Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno mirties kalėjime už poliarinio rato vasarį. J. Kara-Murza praėjusį mėnesį Ženevoje žurnalistams sakė, kad po bandymų nunuodyti jos vyrui išsivystė polineuropatija, galinti baigtis paralyžiumi. Ji teigė, kad pagal Rusijos įstatymus tokios būklės asmuo negali būti kalinamas.

Nobelio premiją pelniusios grupės „Memorial“ duomenimis, šiuo metu Rusijoje yra 700 politinių kalinių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją