Aukščiausiasis rinkimų tribunolas (TSE) teisia kraštutinių dešiniųjų pažiūrų buvusį prezidentą dėl kaltinimų piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir valstybine žiniasklaida, kai jis 2022 metų liepą, likus trims mėnesiams iki rinkimų, kuriuos pralaimėjo, sukvietė užsienio diplomatus į susitikimą, kuriame tvirtino, kad Brazilijos elektroninės balsavimo mašinos gali būti neatsparios didelio masto sukčiavimui.

68 metų J. Bolsonaro nedalyvauja teismo procese sostinėje Brazilijoje, o stebi jį iš pietinio Porto Alegrės miesto, kur ketina rengti politinius mitingus, AFP pranešė jo spaudos tarnyba.

Liepos mėnesį prezidento rūmuose vykusiame posėdyje, kurį tiesiogiai transliavo visuomeninė televizija, J. Bolsonaro beveik valandą dėstė savo argumentus susirinkusiems ambasadoriams, tam parengęs „PowerPoint“ prezentaciją, bet be jokių svarių įrodymų.

Prokurorai teigia, kad šis renginys pažeidė rinkimų įstatymą, atsižvelgiant į tai, kad jis vyko per poliarizuojančią 2022 metų spalio mėnesio rinkimų kampaniją, kurią J. Bolsonaro nedaug pralaimėjo savo kairiajam varžovui, dabartiniam prezidentui Luizui Inacio Lula da Silvai.

Informuotų asmenų teigimu, J. Bolsonaro beveik neabejotinai bus pripažintas kaltu ir jam bus uždrausta aštuonerius metus kandidatuoti į valstybines pareigas.

Buvęs kariuomenės kapitonas trečiadienį pakartojo, kad nepadarė nieko blogo.

„Susitikime nebuvo jokios kritikos ar išpuolių prieš rinkimų sistemą, – sakė jis žurnalistams. – Aš tiesiog paaiškinau, kaip Brazilijoje vyksta rinkimai“.

Septyni TSE teisėjai greičiausiai nebaigs skaityti savo sprendimų ketvirtadienį, teigė šaltiniai. Jei prireiks, kiti posėdžiai numatyti birželio 27 ir 29 dienomis, o bylos nagrinėjimas gali užsitęsti dar ilgiau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją