„American Public Media“ radijui J. Yellen, paklausta, ar, jos manymu, prezidentas D. Trumpas supranta makroekonominę politiką, atsakė: „Ne, nemanau“.

Pasak jos, D. Trumpas ne tik nesupranta makroekonominės politikos, bet ir nesusivokia dviejose pagrindinėse FED veiklose - infliacijos suvaldyme ir darbo rinkos palaikyme.

„Na, abejoju, ar jis sugebėtų pasakyti, kad FED tikslai yra didžiausias galimas įdarbinimo lygis ir kainų stabilumas, o tai yra tikslai, kuriuos Kongresas iškelia centriniam bankui“, - sakė J. Yellen.

Buvusi FED valdybos pirmininkė taip pat aptarė JAV prekybos deficitą su Kinija: „Ne kartą girdėjau prezidento D. Trumpo ir kai kurių jo patarėjų kalbas apie prekybos deficito sumažinimą, manau, kad bet kuris ekonomistas pasakytų jums, jog dvišaliai prekybos deficitai nieko nereiškia, kad tai nėra tinkamas ekonominės politikos rodiklis“.

J. Yellen nėra vienintelė iš aukštų JAV pareigūnų, prieštaraujanti D. Trumpo idėjoms ekonomikos ir prekybos srityse. Praėjusią savaitę D. Trumpo pozicija dėl susitarimo memorandumų prekybos derybose su Kinija nesutapo su JAV prekybos įgaliotinio Roberto Lighthizerio nuomone.

D. Trumpas pareiškė nesantis susitarimo memorandumų, kurie įprastai yra pasirašomi prieš patvirtinant galutinę prekybos sutartį, fanu. JAV ir Kinijos prekybos derybose šiuo metu yra parengti šeši susitarimo memorandumai.

„Nemėgstu susitarimo memorandumų, nes jie nieko nereiškia. Man jie nieko nereiškia. Manau, būtų geriau, jei iškart judėtume prie dokumento. Niekada nebuvau susitarimo memorandumų fanas“, - sakė JAV prezidentas.

R. Lighthizeris nesutiko su tokia prezidento nuomone ir pareiškė: „Susitarimo memorandumas yra sutartis. Taip yra sudaromi prekybos susitarimai. Susitarimo memorandumas yra saistantis susitarimas tarp dviejų pusių. Tai yra teisinis terminas, sutartis“.

J. Yellen FED valdybos pirmininke buvo paskirta prezidento Baracko Obamos 2014-aisiais. Jis buvo pirmoji moteris, ėjusi šias pareigas. Tradiciškai JAV prezidentai, pradėję savo kadenciją, nekeisdavo FED valdybos pirmininko, tačiau D. Trumpas pakeitė J. Yellen dabartiniu FED valdybos pirmininku Jerome'u Powellu.

Pasak žiniasklaidos, toks aukštų pareigūnų pakeitimas yra susijęs su J. Yellen pozicija - ekonomistė prieštarauja finansų sektoriaus reguliavimo švelninimui.