Invazijos išvakarėse juos pakvietė į skubų susitikimą su prezidentu, turėjusį įvykti vasario 24-ąją. Bet, kaip ir aukščiausioji Kremliaus vadovybė, jie nieko nežinojo apie V. Putino karinius planus, rašo dienraštis „Financial Times“, cituodamas vieną iš pakviestų oligarchų.

„Visi buvo šokiruoti“, – sakė pašnekovas, kalbėdamas apie keleto dešimčių oligarchų, atvykusių į Kremlių, nuotaiką. Jie jau suvokė, kad jiems bus įvestos Vakarų sankcijos.

Belaukiant prezidento, vienas iš oligarchų pastebėjo užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, išeinantį iš kito susitikimo, ir pareikalavo paaiškinti, kodėl V. Putinas įsiveržė į Ukrainą.

S. Lavrovas buvo vienas iš nedaugelio asmenų, žinojusių apie planuojamą įsiveržimą. Bet netgi jam apie puolimą pranešė tik vasario 24-osios naktį, apie 1 val., ir jis labai nustebo, nurodo „Financial Times“.

Užsienio reikalų ministrą sustabdęs oligarchas norėjo sužinoti, kaip V. Putinas galėjo suplanuoti tokio plataus masto įsiveržimą į kaimyninę šalį tokiame siaurame artimiausių bendražygių rate ir savo planų neatskleisti už ekonomiką atsakingiems valdininkams bei verslo elitui, kuris iki paskutinės akimirkos netikėjo, kad taip nutiks.

„Jis turi tris patarėjus: Ivaną Rūstųjį, Petrą Didįjį ir Jekateriną Didžiąją“, – atsakė S. Lavrovas.

Rusijos elitas konflikto Ukrainoje nelaiko savo karu, sako Kremliui artimas politologas Sergejus Markovas.

„Ne, jie neužsiiminėja sabotažu, bet didelė dalis jų mano, kad tai ne jų karas. Jiems tai – V. Putino karas, „vatnikų“ karas, „giliosios tautos“ karas. O elito atstovai šio karo nenori, jie mano, kad V. Putinas suklydo, ir susitaikys su bet kokia specialiosios karinės operacijos baigtimi. Ir su pergale, ir su pralaimėjimu. Ir tai, žinoma, didelė problema“, – pažymėjo S. Markovas.

Praėjus metams nuo karo pradžios, vyriausybėje karaliauja niūri nuotaika, sako ministrų kabinetui artimas „The Moscow Times“ šaltinis.

Jo teigimu, dauguma valdininkų ir įtakingiausių verslininkų suinteresuoti, kad kaip įmanoma greičiau būtų sudaryta taikos sutartis. „Visi pavargo“, – paaiškino šaltinis.

Bet yra ir „karo partija“, kuri nusivylė pergalių trūkumu. „Problema ta, kad mes neryžtingi, nenuoseklūs, ir mūsų lyderis negali mums pasakyti, ką daryti“, – paaiškino buvęs Kremliaus valdininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)