2014 m. jis sukėlė didžiulį pacifistiškai nusiteikusios visuomenės pasipiktinimą savo raginimu Vokietijai „perimti daugiau atsakomybės“, įskaitant ir karinę.

Kartais yra būtina griebtis ginklo, – sakė buvęs prezidentas ir pastorius J. Gauckas vėlų trečiadienio vakarą visuomeninio transliuotojo laidoje „Maischberger. Die Woche“.

„Gražią svajonę apie nerūpestingą ateitį reikia nuolat ginti“, – priminė jis.

Deja, „Vakarai per ilgai jautėsi patogiai“. O požiūryje į Rusiją būta labai daug naivumo. „Neleistina būti tokiems kvailiems, kad manytume, jog priešiškumo nebėra“, – replikavo naivuoliams pacifistams buvęs prezidentas, 2014 m. jų apšauktas „militaristu“.

J. Gauckas su V. Putinu buvo kartą susitikęs asmeniškai ir sakė jau tada nepasitikėjęs tuo asmeniu, kuris dabar yra tapęs karo nusikaltėliu.

Nepasitikėti vertė pati buvusios socialistinės Vokietijos piliečio J. Gaucko, žinančio, kas yra „bauginimo aparatai“, patirtis.

Putinas dar nėra Hitlerio situacijoje

„Ar vokiečių baimė – tai įrodo apklausos – nelaikytina rimtu dalyku?“ – laidos svečio teiravosi žurnalistė Sandra Maischberger. J. Gauckas pripažino, kad vokiečiai „linkę greitai bijoti“. Tačiau „esame stipresni, nei mums sako baimė“, – įtaigavo 82-ejų metų amžiaus Antrojo pasaulinio karo metais gimęs vyras.

Pasiteirautas, ar nesama realaus pavojaus, kad karas išplis, J. Gauckas svarstė: „Putinas dar nėra Adolfo Hitlerio situacijoje karo pabaigoje“.

Nors tiesa yra ir tai, kad V. Putinas turi „brutalių diktatoriškų ketinimų“, todėl kitoms šalims, pavyzdžiui, Moldovai ir Gruzijai, taip pat gresia pavojus. „Tačiau dabar jis pamatė savo karinių galimybių ribas.“

Mūsų klestinčio gyvenimo įtrūkį galima ištverti

J. Gauckas pasisako už embargą, t.y. visišką draudimą importuoti Rusijos energiją. „Reikia rimtai apsvarstyti šį variantą“, – ragino buvęs federalinis prezidentas.

Tai yra kitoks sprendimas nei siųsti lėktuvus į Ukrainą ar net aktyviai kištis į mūšį, kuris gali peraugti į pasaulinį karą, – sakė jis.

Drauge buvęs prezidentas teigė esąs įsitikinęs, kad „gerovės nuosmukį“ vokiečių visuomenė gali ištverti. Energijos kainoms šalyje vis labiau augant, kai kasdien vis daugiau kainuoja degalai ir šildymas, garsiau skamba ir nepasitenkinimo balsai.

Visa tai ne paslaptis ir J. Gauckui, todėl jis kreipėsi į Vokietijos žmones, pirmiausia į jaunimą, ragindamas juos būti stiprius: „Negalite žinoti, ką jums vėliau dar teks patirti.“

Pasak jo, gyvenimo situacijos, į kurias patenka žmonės, gali suteikti jiems jėgų pasipriešinti, kurių net nežinojo turintys.

„Taip pat galime ištverti ir tai, jei kelerius metus turėsime mažiau laimės ir džiaugsmo gyvenime. Mes taip pat galime kurį laiką pašalti už laisvę“, – kalbėjo jis.

Vokietijos kancleris O. Scholzas šiandien, ketvirtadienį, Versalyje susitiks su ES valstybių ir vyriausybių vadovais. Viena iš temų, kurią ketinama aptarti, – kaip ES valstybės galėtų tapti mažiau priklausomos nuo Rusijos žaliavų tiekimo. Sunku pasakyti, ar buvusio prezidento žodžiai paveiks jo sprendimą. Ar pasieks jie Vokietijos gyventojų širdis ir protus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją