69 metų M.Rajapaksa įsitikinęs, kad grįš į valdžią, nes per rinkimų kampanijos susitikimus pritraukdavo didžiules minias, nors buvęs lyderis ir jo artimiausi giminaičiai kaltinami korupcija.

„Šiuose rinkimuose keliamas klausimas – ar norite, kad Mahinda Rajapaksa būtų premjeras, ar ne“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo atstovas Rohanas Valivita.

„Jis yra 100 proc. įsitikinęs savo pergale“ per rinkimus į nacionalinį parlamentą, pridūrė atstovas.

Tačiau M.Rajapaksą prezidento poste pakeitęs Maithripala Sirisena pažadėjo sužlugdyti savo buvusio mentoriaus užmojus tapti premjeru.

Vis dėlto netgi M.Rajapakse oponentai pripažįsta, kad šie rinkimai tapo referendumu dėl charizmatiško lyderio, kuris vadovavo Šri Lankai beveik dešimtmetį ir netikėtai pralaimėjo prezidento rinkimus šių metų sausį.

M.Sirisena ir M.Rajapaksa buvo sąjungininkai jųdviejų valdančiajame Jungtinis tautos laisvės aljanse (UPFA) iki praeitų metų pabaigos, kai M.Sirisena pasitraukė iš sveikatos apsaugos ministro posto, kad galėtų kandidatuoti į prezidentus.

Balsavimas saloje prasidėjo 7 val. vietos (4 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir tęsis devynias valandas griežto saugumo sąlygomis. Pasak pareigūnų, tvarkai per šiuos rinkimus palaikyti buvo sutelkti 74 tūkst. policininkų ir sukarintų pajėgų narių.

Šimtai rinkėjų laukė eilėse prie kai kurių iš maždaug 12,3 tūkst. balsaviečių visoje šalyje prieš joms atsidarant, o pareigūnai sakė, kad griežtos saugumo priemonės turi užtikrinti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Apie 15 mln. vyrų ir moterų nuo 18 metų turi teisę balsuoti rinkdami 225 parlamento narius.

Nors patikimų apklausų rezultatų nebuvo paskelbta, prognozuojama, kad nei viena atskira partija neužsitikrins daugumos.

Pasak stebėtojų, visuomenę priešinanti M.Rajapaksos asmenybė blogina jo galimybes suformuoti koaliciją, juolab kad bet kuriam potencialiam premjerui reikės mažumų judėjimų palaikymo.

M.Rajapaksa itin populiarus tarp etninę daugumą Šri Lankoje sudarančių sinhalų ir yra giriamas dėl tamilų sukilėlių sutriuškinimo 2009-aisiais, po 37 metus trukusios jų separatistinės kampanijos.

Tačiau buvusio lyderio nekenčia dauguma tamilų, kurie sausį masiškai balsavo už M.Siriseną, o ankstesnius rinkimus boikotavo.

Nors M.Sirisena dabar yra UPFA lyderis, jo nenoromis duotas sutikimas M.Rajapaksos kandidatavimui pabrėžė netvirtą prezidento įtaką savo partijoje.

Manoma, kad M.Sirisenai labiau tiktų, jeigu kadenciją baigiančio premjero Ranilo Wickremesinghe Jungtinė nacionalinė partija (UNP) suformuotų naują vyriausybę, palaikoma tamilų ir musulmonų partijų.

„Žmonės nenori, kad sugrįžtų Rajapaksa“, – R.Wickremesinghe sakė per savo paskutinę spaudos konferenciją prieš balsavimą. M.Rajapaksos grįžimas yra „mėginimas atgaivinti politinį lavoną“, tikino jis.

Po pralaimėjimo sausį M.Rajapaksos žmona ir du jo broliai buvo apkaltinti korupcija, o vienas iš sūnų siejamas su buvusios regbio žvaigždė numanomu nužudymu.

M.Sirisena praeitą savaitę prigesino M.Rajapaksos viltis grįžti į valdžią, žadėdamas nepasiūlyti jam premjero posto netgi tuo atveju, jeigu laimės UPFA. Jis tikino vadovauti vyriausybei pasiūlysiantis kuriam nors iš septynių kitų premjero posto siekiančių pretendentų.

M.Rajapaksa užsitraukė Vakarų šalių vyriausybių nemalonę dėl brutalaus etninio konflikto užbaigimo savo saloje, išprovokavusio raginimus atlikti tarptautinį tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų.

Jungtinės Tautos sako, kad per karo, kuris buvo vienas iš kruviniausių Azijoje po kolonijinio laikotarpio, baigiamąjį etapą buvo nužudyta apie 40 tūkst. civilių tamilų.

M.Rajapaksa savo priešrinkiminėse kalbose kaltino M.Siriseną, kad jis „parsiduoda“ tamilams ir musulmonams, kartu sudarantiems apie ketvirtadalį Šri Lankos gyventojų.