Naujienų agentūra „Xinhua“ socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jos žurnalistas „sužinojo, jog Hu Jintao primygtinai reikalavo dalyvauti uždarymo sesijoje ..., nors pastaruoju metu jam prireikė laiko jėgoms atgauti“.

„Sesijos metu jis nesijautė gerai, todėl jo darbuotojai dėl sveikatos palydėjo jį į kambarį šalia posėdžių salės, kad jis galėtų pailsėti. Dabar jis jaučiasi daug geriau“, – pridūrė ji.

Netikėtas Hu Jintao išlydėjimas iš Pekino Didžiosios liaudies salės sutrikdė itin gerai surežisuotą renginį.

Atrodė, kad 79-erių buvęs vadovas nenorėjo pasitraukti iš savo vietos pirmojoje eilėje šalia prezidento Xi Jinpingo . Darbuotojas pamėgino paimti sėdintį Hu Jintao už rankos, bet buvo atstumtas, po to bandė pakelti jį abiem rankomis už pažastų.

Hu Jintao paliko salę

Po maždaug minutę trukusio pokalbio, kurio metu Hu Jintao trumpai pasikalbėjo su Xi Jinpingu ir premjeru Li Keqiangu, buvęs prezidentas buvo išlydėtas iš salės.

Xi Jinpingas buvo nufilmuotas sėdintis ir laikantis dokumentus, kai Hu Jintao bandė juos paimti nuo stalo.

Buvęs prezidentas išeidamas patapšnojo Li Keqiangui per petį, o dauguma jo kolegų sėdėjo įsmeigę akis į priekį.

Savaitę trukęs suvažiavimas daugiausia vyko už uždarų durų, tačiau incidentas įvyko netrukus po to, kai į uždarymo renginį buvo įleisti žurnalistai.

Pažeminimas

Buvęs prezidentas buvo išlydėtas iš salės prieš pat balsavimą, kurio metu 2 300 suvažiavimo delegatų vienbalsiai pritarė, kad Xi Jinpingas užimtų „pagrindinę“ vadovaujančią poziciją.

Pasak „Eurasia Group“ vyresniojo Kinijos analitiko Neilo Thomaso, incidentas galėjo įvykti po pasipriešinimo Xi Jinpingui arba „tiesiog netinkamu momentu pasireiškus seniokiškam marazmui“.

Kaip tviteryje parašė analitikas Alexas White'as, „nesvarbu, ar tai įvyko tyčia, ar jis jautėsi blogai, poveikis tas pats. Visiškas pažeminimas paskutinei iki Xi buvusių vadovų kartai“.

Hu Jintao paliko salę

Xi Jinpingas yra beveik užtikrintas, kad sekmadienį bus oficialiai paskelbtas partijos generaliniu sekretoriumi dar penkeriems metams. Tai leis jam siekti trečiosios Kinijos prezidento kadencijos – apie tai turėtų būti paskelbta kovo mėnesį.

Prieš dešimtmetį pakeitęs Hu Jintao, Xi Jinpingas tapo autoritariškiausiu Kinijos vadovu nuo Mao Zedongo laikų.

Xi Jinpingas užgniaužė pasipriešinimą savo valdžiai partijos viduje – daugelis jo varžovų buvo apkaltinti korupcija ir įkalinti. Jis netoleruoja jokio viešo nepritarimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)