Tai per interviu RFE/RL tvirtino buvęs aukšto rango KGB pareigūnas ir aršus V. Putino kritikas Olegas Kaluginas, rašo businessinsider.com. 

Pasak O. Kalugino, V. Putinas KGB gretose tebuvo majoras ir šio laipsnio atsisakė 1991 metais.

„Po vienerių metų jis galėjo tapti pulkininku leitenantu, bet netapo“, – RFE/RL teigė jis.

O. Kaluginas, kuris gyvena Jungtinėse Valstijose ir kurį už išdavystę Rusija yra nuteisusi 15 metų kalėjimo, sako, kad 1998 metais V. Putino paskyrimas pagrindinės KGB įpėdinės – Federalinės saugumo tarnybos (FST) – direktoriumi pažeidė įprastą tvarką, numatančią, kad šį postą gali užimti tik generolai.   

Jis taip pat patvirtino spėliones, kad būtent FST sukėlė sekso įrašo skandalą, kuris dešimtojo dešimtmečio pabaigoje užbaigė kovingo generalinio prokuroro Jurijaus Skuratovo karjerą.

O. Kaluginas sako, kad J. Skuratovas buvo apšmeižtas, kad daugiau nebetirtų korupcinių sandėrių, kuriuos, kaip manoma, sudarė buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas, atvedęs V. Putiną į valdžią, bei jo aplinka, įskaitant jo paties dukteris. 

„Tai buvo specialioji FST operacija, kuria buvo siekiama diskredituoti pareigūną, pasitelkiant vaizdo įrašą su asmeniu, panašiu į generalinį prokurorą“, – teigė jis, galvoje turėdamas prieštaringai vertinamą 1999 metų vaizdajuostę, kurioje tariamas J. Skuratovas užfiksuotas lovoje su prostitutėmis. 

Interviu O. Kaluginas taip pat įvardijo du buvusius KGB kolaborantus: tai nacionalistų politikas Vladimiras Žirinovskis ir velionis patriarchas Aleksejus, buvęs įtakingos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas. 

Vladimiras Žirinovskis

Jis tvirtina asmeniškai pažinojęs dvasininką, kuris jam prisipažino sovietų laikais palaikęs ryšius su slaptosiomis tarnybomis, nes tuo metu tai buvęs vienintelis kelias išgelbėti Bažnyčią.

G. Markovo nužudymas 

O. Kaluginas taip pat prisiminė įžūliausius XX amžiaus nužudymus, įskaitant bulgarų rašytojo ir disidento Georgijaus Markovo nužudymą Londone Šaltojo karo metais.

O. Kaluginas tvirtino, kad G. Markovą nužudė Bulgarijos slaptosios tarnybos ir kad Jurijus Andropovas, tuomet vadovavęs sovietų KGB, uždegė žalią šviesą šiai žmogžudystei.

Politinėje tremtyje Didžiosios Britanijos sostinėje gyvenęs G. Markovas buvo nunuodytas skėčio antgaliu, kai 1978 metų rugsėjį ant Vaterlo tilto laukė autobuso. 

Po keturių dienų 49 metų G. Markovas mirė, palikdamas žmoną ir dviejų metukų dukrelę.

O. Kaluginas tvirtina, kad J. Andropovas iš pradžių planavo atmesti Bulgarijos slaptosios tarnybos prašymą padėti nužudyti G. Markovą. Pasak jo, J. Andropovas nusileido tik dėl to, kad nesumenkintų Maskvos įtakos, kurią ji turėjo Bulgarijos slaptajai agentūrai.   

Jo teigimu, KGB savo kolegoms Bulgarijoje padėjo tik tuo, kad J. Andropovas formaliai uždraudė savo pavaldiniams tiesiogiai dalyvauti nužudant G. Markovą.

„Per KGB laboratoriją mes atgabenome nuodus, kurie buvo panaudoti skėtyje, – pasakojo A. Kaluginas. – Iš esmės ten buvo tik miligramas nuodų, mažas lašelis ricino. Kapsulė su ricinu buvo paslėpta skėčio antgalyje. Kai skėtis buvo išskleistas, kapsulė lėkė 3 – 5 metrų atstumu. To pakako žmogui apnuodyti“.

1993 metais Londone O. Kaluginas buvo sulaikytas ir apklaustas dėl šio nužudymo. Jis buvo paleistas be kaltinimų. 

G. Markovo žudikai niekada nesulaukė teisingumo.

Aleksandras Litvinenka

Nužudytas, nes demaskavo V. Putiną? 

Taip nutiko, kad O. Kaluginas yra susijęs ir su buvusio FST pareigūno Aleksandro Litvinenkos nužudymo byla. A. Litvinenka mirė Londone 2006 metų lapkritį, kai išgėrė arbatos su poloniu-210.

O. Kaluginas mano, kad A. Litvinenką FST nužudė už tai, kad jis atskleidė „nepatrauklius privataus V. Putino gyvenimo aspektus“. 

Jis sako įspėjęs A. Litvinenką dėl pavojų, kuriuos kelia tokių detalių viešinimas.

„Paskambinau jam, kai jis buvo Londone, ir jam pasakiau, kad nereikėtų rašyti apie privatų V. Putino gyvenimą. Netrukus jis mirė, mano įspėjimas buvo pavėluotas“, – apgailestavo jis. 

Šis incidentas neatgrasė O. Kalugino nuo atviros V. Putino ir jo politikos kritikos.

Abu vyrai keitėsi kandžiomis replikomis. Už tai, kad sankcionavo Rusijos pajėgų žiaurumus per antrąjį Čečėnijos karą, O. Kaluginas Rusijos lyderį yra pavadinęs „karo nusikaltėliu“. 

Paklaustas, ar nebijo sulaukti G. Markovo ir A. Litvinenkos likimo, O. Kaluginas atsakė, kad jį saugo įtakingi draugai iš artimo V. Putino rato.

Tačiau yra viena tema, kurios jis vengia dėl savo paties saugumo: miglotas V. Putino asmeninis gyvenimas.

„Kai manęs paklausia apie V. Putiną, atsakau: „Kreipkitės į jo žmoną, jis su ja pragyveno 30 metų“, – teigė jis.

Olegas Kaluginas