Nyderlandų, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų kaltinimai, kad keturi GRU agentai buvo sučiupti mėginant įsilaužti į Jungtinių Tautų (JT) organizacijos, tiriančios išpuolį prieš buvusį agentą Anglijoje, kompiuterines sistemas, gali paakstinti Vakarus taikyti tolesnes sankcijas prieš Rusiją.

Vienas apžvalgininkas per Rusijos paprastai griežtai kontroliuojamą valstybinę televiziją nepagailėjo kritikos „nekompetentingiems“ žvalgybos pareigūnams ir pareiškė: „Visas pasaulis iš mūsų juokiasi“.

Nors Vakarų valstybės dažnai apibūdina Rusiją „kaip stiprų ir nuožmų priešą, tai nėra taip nemalonu palyginti su tuo, kad atrodome komiškai“, per Kremliaus kontroliuojamą Rusijos televiziją „Rossija 1“ kalbėjo politikos konsultantas Dmitrijus Nekrasovas.

Dar prieš naujausias sensacijas, V. Putinas parodė susierzinimą dėl savo agentų veiksmų. Jis supeikė tariamus agentus, apkaltintus įvykdžius išpuolį Jungtinėje Karalystėje, po to, kai jo Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovas Sergejus Naryškinas, – kurio agentūra tradiciškai konkuruoja su GRU, – kandžiai pažymėjo, kad Rusija negalėjo būti susijusi su ta operacija, nes ji buvo atlikta taip neprofesionaliai.

Britų policija, pasinaudojusi informacija iš vaizdo kamerų, identifikavo du asmenis, keliavusius iš Londono į Solsberį, kur kovo mėnesį buvo pasikėsinta į buvusio dvigubo Rusijos agento Sergejaus Skripalio gyvybę.

Nyderlandų vyriausybė pareiškė, kad šių metų balandį užkirto Rusijos karinės žvalgybos tarnybos programišių bandymą įsilaužti į Cheminio ginklo draudimo organizaciją (OPCW) Hagoje.

JAV prokurorai pateikė kaltinimus septyniems Rusijos GRU žvalgybininkams dėl kibernetinių atakų ir sukčiavimo. Nyderlandai pranešė apie keturis išsiųstus Rusijos šnipus. Dar trys vyrai buvo apkaltinti liepą dėl įtariamų kibernetinių atakų per 2016 m. JAV rinkimus.

S. Skripalis, kurį V. Putinas išvadino „padugne“ ir „tėvynės išdaviku“, po pasikėsinimo išgyveno, kaip ir jo dukra Julija.

Liepą dar du asmenys nukentėjo nuo nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“. Vienai jų – Solsberio gyventojai 44-erių Dawn Sturgess – apsinuodijimas „Novičiok“, kuris buvo padirbtų „Nina Ricci“ kvepalų buteliuke, numesto netoliese išpuolio vietos, buvo mirtinas.

„Gal jie darbuojasi kokiai valymo tarnybai? – kalbėjo V. Putinas ketvirtadienį forume Maskvoje. – Kažkokie vyrukai atvyko į Angliją ir ėmė nuodyti benamius. Kažkokia nesąmonė.“

Rusija paneigė atsakomybę už išpuolį, o vyrai, kuriuos britų institucijos apkaltino įvykdžius operaciją su svetima tapatybe tvirtino Kremliaus finansuojamam TV kanalui RT, esą jie viso labo turistai.

Tačiau žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ rugsėjį paskelbė nustačiusi, kad vienas iš vyrų iš tikrųjų yra apdovanojimų pelnęs GRU pulkininkas, – jam buvo skirtas aukščiausias šalies karinis apdovanojimas, Rusijos didvyrio medalis, kaip teigiama, už veiksmus separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje.

„Putinas gerai supranta, kad buvo išduotas savo paties specialiųjų tarnybų, – sakė buvęs KGB generolas majoras Aleksejus Kondaurovas. – Daug ką byloja jo emocinės viešos reakcijos: jis sutrikęs, piktas ir sunerimęs“.

Kai kurie analitikai spėja, kad atsitiktinis GRU veiksmų demaskavimas rodo ne tiek Rusijos nekompetentingumą, kiek pasirengimą siųsti žinutę apie ryžtingą nusiteikimą veikti. Kitų analitikų nuomone, tai kaina, kurią Rusija sutinka sumokėti už agresyvią šnipinėjimo veiklos programą užsienyje.

GRU mėginimas įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) Hagoje, tiriančios medžiagą, naudotą nuodijant buvusį dvigubą rusų agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą šių metų kovą Jungtinėje Karalystėje, būstinę didina spaudimą Jungtinėms Valstijoms ir Europos Sąjungos valstybėms įvesti daugiau sankcijų Rusijai.

Nevykusi operacija leido Nyderlandų žvalgybos tarnyboms prieiti prie įrodymų apie platesnio masto kibernetinį įsilaužimą. Agentai, ištyrę nešiojamąjį kompiuterį, priklausiusį vienam iš rusų, nustatė, kad jis naudojosi vieša belaidžio interneto (WiFi) prieiga Kvala Lumpūre, Malaizijoje ir Lozanoje, Šveicarijoje, per Tarptautinio olimpinio komiteto susitikimą dėl dopingo skandalo.

„Profesionalios žvalgybos tarnybos iš anksto pasirūpintų visiškai išvalyti nešiojamuosius kompiuterius, taip, kad juose liktų tik operacijai būtina informacija“, – sakė Markas Galeotti, Rusijos saugumo reikalų ekspertas, vyresnysis Tarptautinių santykių instituto Prahoje bendradarbis.

Nyderlandai pasinaudojo nešiojamojo kompiuterio duomenimis apkaltinti GRU nusitaikius į Malaizijos oro linijų virš Ukrainos skridusio lėktuvo katastrofos tyrimą.

Per minėtą katastrofą žuvo 298 žmonės. Kremlius paneigė bet kaip susijęs su katastrofa. Nyderlandų vadovaujama bendra tyrėjų grupė gegužę nustatė, kad į Kvalą Lumpūrą skridusį lėktuvą numušė žemė-oras tipo „Buk“ raketa, priklausiusi Rusijos kariuomenei.

Vis dėlto, nepaisant juntamo sutrikimo, nėra jokių ženklų, kad Rusija būtų pasiruošusi taisyti savo krizinius santykius su Vakarais ar stabdyti karinės žvalgybos agentų specialias operacijas užsienyje.

Be to, Kremliaus pozicijas stiprina stambaus masto ir sudėtingos kompiuterinio įsilaužimo operacijos, kuriomis jis mėgina didinti įtaką savo priešininkams.

„Nesitikėkite, kad GRU, kad Kremlius atsisakys dabartinio savo avantiūrizmo, – kalbėjo saugumo reikalų ekspertas M. Galeotti. – Šiuo metu kaina ir sąnaudos nėra labai didelės“.