Šis pokytis, panašu, sustiprins dabartinio valstybės vadovo Kasimo Jomarto Tokajevo, kaip 81 metų N. Nazarbajevo ilgalaikio įpėdinio, pozicijas.

Kazachstano valdoma įpėdinystė – pirmoji tokio pobūdžio Vidurio Azijoje ir gali būti, kad tai taps modeliu, kuriuo galėtų pasekti kitos buvusios sovietinės šalys, pavyzdžiui, Rusija.

Tačiau spėliojimai, kad vieną dieną aukščiausią postą gali užimti N. Nazarbajevo šeimos narys, greičiausiai išliks.

Buvusio prezidento atstovas žiniasklaidai sakė, kad N. Nazarbajevas „nusprendė perduoti partijos „Nur Otan“ pirmininko įgaliojimus, pabrėždamas, kad partijai turėtų vadovauti šalies prezidentas“.

Ilgametis šalies vadovas N. Nazarbajevas 2019 metais atsistatydino iš prezidento pareigų ir perleido postą įpėdiniui, karjeros diplomatui K. J. Tokajevui, sau pasilikdamas kelis įtakingus postus ir konstitucinį „Tautos vado“ vaidmenį.

Balandžio mėnesį jis perdavė K. J. Tokajevui įgaliojimus pirmininkauti Kazachstano liaudies asamblėjai – iš esmės simboliniam organui, pabrėžiančiam tautų vienybę didžiulėje naftos turtingoje šalyje.

Pirmininkavimas partijai „Nur Otan“ yra kur kas įtakingesnis vaidmuo, nes partija turi beveik milijoną narių, įskaitant daugumą aukščiausių pareigūnų 19 mln. gyventojų turinčioje valstybėje.

N. Nazarbajevas ir toliau eis svarbias Saugumo tarybos pirmininko pareigas, o „Tautos vado“ titulas jam suteikia išskirtinių privilegijų formuojant politiką, taip pat imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją