Jis pasmerkė sprendimą sustabdyti Katalonijos autonomiją ir pažadėjo toliau „dirbti, kad būtų įkurta laisva šalis“, rašo bbc.com.

Šį raginimą jis paskelbė iš anksto įrašytoje kalboje, kuri katalonams per televiziją buvo parodyta šeštadienio popietę.

Ispanijos vyriausybė panaikino Katalonijos autonomiją ir perėmė jos valdymą.

Šių priemonių buvo imtasi anksti šeštadienį, kai dieną prieš tai Katalonijos parlamentas balsavimu nusprendė paskelbti šio regiono nepriklausomybę.

Kiek anksčiau Ispanijos vidaus reikalų ministras atleido aukšto rango Katalonijos policijos pareigūnus ir perėmė vadovavimą Katalonijos policijai.

Penktadienį Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy paskelbė paleidžiantis regioninį parlamentą, nušalinantis C. Puigdemontą nuo Katalonijos lyderio pareigų ir skelbiantis pirmalaikius regioninius rinkimus.

Oficialiu valstybiniu biuleteniu Katalonijos valdžia buvo perduoda Ispanijos vicepremjerei Sorayai Saenz de Santamariai.

Carlesas Puigdemontas

Demonstracijos už ir prieš nepriklausomybę tęsėsi iki pat nakties, o šeštadienį Madride buvo surengtas didžiulis mitingas „už Ispanijos ir konstitucijos vienybę“.

Savo kalboje per televiziją C. Puigdemontas, kalbėdamas apie nepriklausomybės paskelbimą, sakė, kad penktadienis buvo „demokratinio ir pilietinio jautrumo diena“.

Jis pažymėjo, kad nuo to karto centrinės vyriausybės veiksmai „prieštaravo valiai, kurią išreiškė mūsų šalies piliečiai, puikiai žinantys, kad demokratinėse šalyse prezidentus renka arba šalina parlamentai“.

Katalonijos vyriausybė teigė, kad iš 43 proc. rinkėjų, dalyvavusių referendume, 90 proc. pasisakė už nepriklausomybę.

Kokias galias turi Katalonija?

Kol Madridas dar nebuvo perėmęs Katalonijos valdymo, šis regionas galėjo naudotis viena didžiausių savivaldų Ispanijoje.

Jis turi savo parlamentą, savas policijos pajėgas ir visuomeninį transliuotoją, taip pat savo vyriausybę ir prezidentą, kurie dabar yra atleisti.

Katalonai turėjo virtinę galių įvairiausiose politikos srityse, pradedant kultūra bei aplinkosauga ir baigiant komunikacijomis, transportu, prekyba ir visuomeniniu saugumu.

Tačiau už užsienio reikalus, ginkluotąsias pajėgas ir fiskalinę politiką visuomet būdavo atsakinga tik Ispanijos vyriausybė.