Prokurorai kaltinamajam reikalavo mirties bausmės.

H.Mubarakas yra pirmasis arabų šalies vadovas, kuris buvo teisiamas savo šalies žmonių.

Laisvės atėmimas iki gyvos galvos dėl demonstrantų žudymo taip pat skirtas buvusiam H.Mubarako administracijos vidaus reikalų ministrui Habibui al Adly, tačiau kiti šeši buvę policijos vadovai buvo išteisinti.

Tuo tarpu kaltinimai dėl korupcijos H.Mubarako sūnums Alaa ir Gamalui buvo panaikinti.


Nutarties faraonui diena

"Nutarties faraonui diena", - savo pirmajame puslapyje skelbė dienraštis "al Watan", primindamas, kad H.Mubarakas dažnai buvo lyginamas su senovės Egipto valdovais.

"Pakaks kalbų - mes norime egzekucijos", - protestuotojai skandavo prieš posėdį prie teismo, įkurto vienoje policijos akademijoje Kairo priemiestyje. Šimtai riaušių policininkų, ginkluotų skydais ir guminėmis lazdomis, apsupo kompleksą, kuriame buvusio šalies vadovo byla buvo nagrinėjama 10 mėnesių.

H.Mubarakas buvo atskraidintas sraigtasparniu, o vėliau greitosios pagalbos automobiliu atvežtas į teismo rūmus ir įneštas vidun ant neštuvų.

Du jo sūnūs į teismą buvo atvežti anksčiau šeštadienį, pranešė valstybinė naujienų agentūra MENA.

Tik nedaugelis egiptiečių tikėjo, kad H.Mubarakas bus pasiųstas į kartuves, net jeigu daug kas galvoja, kad jis jų nusipelnė. Protestuotojai dažnai kardavo jį vaizduojančias lėles ant gatvės žibintų stulpų, kai prezidentas buvo nuverstas pernai vasario 11 dieną.

"Nenoriu nieko kita, tik mirties bausmės Mubarakui. Jeigu (bausmė) bus mažesnė - mes netylėsime, ir vėl įsiplieks revoliucija", - sakė Hanafi el Sayedas, kurio 27 metų sūnus žuvo pirmosiomis sukilimo, prasidėjusio pernai sausio 25-ąją, dienomis.

Šis vyras atvyko į Kairą iš Aleksandrijos, laukdamas teismo nutarties H.Mubarako byloje.

Kaip praneša valstybinė žiniasklaida, į teismą buvo atvežti du H.Mubarako sūnūs, kurie yra teisiami kartu su tėvu, taip pat buvęs vidaus reikalų ministras ir šeši kiti buvę aukšto rango pareigūnai.

Ši byla yra pirmasis atvejis, kai arabų valstybės lyderis, nuverstas savo žmonių, buvo teisiamas paprastame teisme. Stebėdami H.Mubarako bylą, daug arabų pernai negalėdavo atsitraukti nuo televizorių, o šis teismas pasiuntė žinią apie kitiems sukilimus malšinantiems autokratams gresiantį likimą.

"Mubarako teismas turi potencialo tapti reikšmingu regioniniu precedentu atsakomybei už žmogaus teisių pažeidimus ir tarptautinių sąžiningo teismo standartų laikymuisi", - žmogaus teisių organizacija "Human Rights Watch" rašo ataskaitoje, paskelbtoje prieš šį posėdį.

Tačiau teismo nutartis skelbiama Egiptui itin opiu laiku - vykstant įtemptiems prezidento rinkimams, kuriuose Musulmonų brolijos, uždraustos H.Mubarako valdymo metais, atstovas susigrums su nuversto lyderio paskutiniuoju premjeru.