D. Petraeusas sakė nekalbėjęs su JAV nacionalinio saugumo patarėju Jake'u Sullivanu dėl galimo atsako į Rusijos branduolinę eskalaciją, tačiau „hipotetiškai kalbant NATO sunaikintų visas konvencines Rusijos pajėgas Ukrainoje, Kryme ir rusų laivus Juodojoje jūroje.“

Paklaustas, ar Rusijos branduolinių ginklų panaudojimas reikštų, kad Amerika ir NATO įsitrauks į karą, D. Petraeusas sakė, kad greičiausiai tai nebus situacija, dėl kurios bus aktyvuojamas 5 Aljanso straipsnis, reikalaujantis kolektyvinės gynybos.

Visgi jis pripažino tikimybę, kad radiacija po branduolinio rusų smūgio neapsiribotų tik Ukrainos teritorija, ji išplistų į kaimynines šalis, kurios patenka po NATO gynybos skėčiu, tad yra galimybė, kad Rusijos išpuolis būtų traktuojamas kaip ataka prieš NATO narę.

„Tai negali likti be atsako“, – sakė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą užsiminė apie galimybę panaudoti branduolinius ginklus, jei iškils grėsmė Rusijos „teritoriniam vientisumui“ ar jos egzistencijai. Maskva penktadienį paskelbė aneksuojanti keturis iš dalies okupuotus Ukrainos regionus, o tai gali reikšti, kad Rusija branduoliniu smūgiu mėgins atsakyti į šių teritorijų puolimą. Jei toks eskalavimas įvyktų, ekspertų teigimu, tikriausiai būtų panaudoti mažesni taktiniai branduoliniai ginklai, tikėtina paleidus trumpojo nuotolio balistines raketas „Iskander“.

Kol kas kariniai analitikai nesureikšmina Maskvos grasinimų, o JAV pareigūnai teigia nepastebėję jokios veiklos, rodančios tokius planus, Vakarų gynybai ir žvalgybai atidžiai stebint, ar neiškyla reali atominė grėsmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)