A. Koržakovo teigimu, B. Jelcinas bandė nusižudyti, nuolat nusigerdavo, o už jo kėdės sienoje buvo aptiktas ekranas, neva saugantis informaciją, rašo newsru.com.

Buvęs apsaugos viršininkas išsakė nuomonę ir apie dabartinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino reklamines akcijas.

A. Koržkovas papasakojo apie nelengvą pirmo šiuolaikinės Rusijos istorijoje prezidento gyvenimą. Anot jo, kalbos apie pasikėsinimą į jo gyvybę ir grasinimus neturi pagrindo: „Niekas niekada jam negrasino. B. Jelcinas turėjo vieną bėdą – patį Jelciną. Jis galėjo pasigerti ir kur nors nugriūti.“ Kartą apsaugininkas išlaužė duris į pirtį ir sugavo pro duris krentantį prisigėrusį prezidentą.

„Gelbėjau jį tik nuo paties Jelcino“, – pabrėžė A. Koržakovas. Jis papasakojo, kaip tuometinis Vidaus reikalų ministerijos vadovas Viktoras Barannikovas paslapčia atnešė B. Jelcinui pistoletą. Kitą dieną B. Jelcinas eilinį kartą pagrasino nusižudyti ir artimųjų akivaizdoje ėmė mojuoti pistoletu. Tik A. Koržakovas buvo ramus. „Šaukite, nieko nebus“, – tada pasakė jis prezidentui, nes prieš tai slapčia buvo išėmęs kulkas.

A. Koržakovas papasakojo, kad tada, kai dirbo B. Jelcinas, dirbo ir jis, t. y. nuo 9 iki 11 val. Po vienuoliktos valandos prezidentas įprastai norėdavo valgyti. „Po vienuoliktos valandos suskambėdavo telefonas. „Na ką – papietausim“, – prisimena A. Koržakovas.

Jis atsiminė ir istoriją su apsauginiu ekranu – už B. Jelcino kėdės, po siena buvo gausybė laidų. „Laidai ėjo iki kambario, o jame buvo kelios vaizdajuostės. <...> Tai – apsauga informacijos, kuri neturėjo išeiti iš kambario ribų. Niekas neturėjo nutekėti“, – pasakojo jis.

A. Koržakovas papasakojo ir apie V. Putino atėjimą į valdžią ir apie jo vaikiškas reklamines akcijas. Apskritai V. Putino atėjimą į valdžią 2001 m. jis įvertino teigiamai: „Man tai atrodė į gera, nes iš esmės šaliai niekas nevadovavo. Kas tik tuo metu nenurodinėjo, kas tik nešnibždėjo B. Jelcinui į ausį, taip pat ir B. Berezovskis. Sakydamas, kad buvo artimas B. Jelcinui, B. Berezovskis atvirai melavo. Jis tik vieną kartą kalbėjo su Borisu Nikolajevičiumi“, – pareiškė A. Koržakas ir pridūrė, kad pats B. Jelcinas nenorėjo akis į akį susitikinėti su B. Berezovskiu.

Į klausimą ar B. Jelcinas rengdavo reklaminių akcijų, kad pagerintų reitingus, A. Koržakovas atsakė neigiamai: „Ne, gervės – vaikiška. Nereikia galvoti, kad praskrisi su gervėmis, ir jaunimas puls už tave balsuoti.“ Tą patį jis pasakė ir apie bendravimą su baikeriais.

A. Koržakovas – KGB darbuotojas, buvo B. Jelcino apsaugos viršininkas, paskui savarankiškos žinybos – Rusijos Federacijos prezidento saugumo tarnybos - vadovas. Prieš kelerius metus jis išėjo į pensiją.

B. Jelcinas Rusijos prezidentu buvo 1991-1999 metais. Jis mirė 2007 metais būdamas 76 metų.