Kreipimesi Lechas Walesa, Aleksandras Kwasniewskis ir Bronislawas Komorowskis kaltina partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), esą ji „naikina konstitucinę tvarką ir paralyžiuoja Konstitucinio Tribunolo darbą“.

„Atsakingieji už Konstitucijos pažeidimus sulauks pasekmių“, – įspėjama buvusių valstybės vadovų kreipimesi, kuris buvo paskelbtas dienraščio „Gazeta Wyborcza“ pirmajame puslapyje.

Kreipimąsi pasirašė dar septyni visuomenėje gerai žinomi asmenys, tarp jų buvę „Solidarumo“ judėjimo, kuris atliko lemiamą vaidmenį užbaigiant Lenkijoje komunistinę epochą, lyderiai.

Kai PiS po pernai spalį vykusių visuotinių rinkimų atėjo į valdžią, Lenkijos ir europinių institucijų santykiai pastebimai atšalo, vyriausybei prastūmus kelis kontroversiškus teisės aktus, atvėrusius kelią pertvarkyti Konstitucinį Tribunolą ir sugriežtinti visuomeninių transliuotojų valstybinę kontrolę.

Šie žingsniai sulaukė griežtos ES ir Europos Parlamento kritikos, kurią Lenkija atmetė kaip nereikalingą kišimąsi į jos vidaus reikalus.

„Dabartinių lyderių antieuropiniai ir ksenofobiški pareiškimai bei veiksmai kenkia Sąjungos sanglaudai ir tarnauja imperinės Rusijos interesams“, – pabrėžia kreipimosi autoriai.

Pasak jų, jiems svarbus Europos Sąjungos ir kitų sąjungininkių, kurių „diskusijos, nutarimai, nuomonės ir rekomendacijos nėra kišimasis į Lenkijos vidaus reikalus, o tik atspindi pagrįsta susirūpinimą mūsų valstybe ir mūsų piliečių teisėmis“, požiūris.

Kreipimasis buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, ignoruodamas ES kritiką jo šalies vyriausybei, apkaltino Bendriją, esą ji rodo „per mažai“ solidarumo su savo rytinėmis narėmis.

Pareiškimo autoriai taip pat išreiškė palaikymą „oriai ir atsakingai konstitucinio teismo teisėjų pozicijai“ bei Komitetui demokratijai ginti (KOD) – naujai susikūrusiam judėjimui, vienijančiam tuos, kas nepritaria PiS politikai.

Tuo tarpu vicepremjeras Piotras Glinskis pavadino „absurdu“ kalbas apie tai, kad demokratijai Lenkijoje iškilo grėsmė.

„Tai tėra šių trijų ponų ir gal dar kelių kitų žmonių nuomonė. Nesutinku su ja“, – sakė jis naujienų agentūrai PAP.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)