„Mūsų vykdyta programa toliau bus man kelrodis, kad geriau tarnaučiau Lenkijos visuomenei ir lenkų šeimoms“, – sakė buvęs bankininkas ir finansų ministras, prezidentui Andrzejui Dudai oficialiai pasiūlius jo kandidatūrą į vyriausybės vadovo postą vietoje atsistatydinusios premjerės Beatos Szydlo.

„Kadangi (ši programa) buvo savotiškas švyturys, ryškiai mums švietęs iki šiol, ir noriu, kad jis kiek įmanoma ryškiau šviestų ateityje, kad būtų sustiprintas Lenkijos saugumas, aišku, ir Lenkijos ekonomika bei Lenkijos padėtis pasaulinėje arenoje“, – 49 metų politikas pridūrė per oficialią ceremoniją Varšuvoje.

Lenkijos valdančioji konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), siekianti labiau susitelkti į ekonomikos reikalus, pasiūlė M. Morawieckį vietoje B. Szydlo, vadovavusios vyriausybei nuo 2015-ųjų lapkričio.

Įtakingiausias šalies politikas – PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, laikomas užkulisiniu šalies valdytoju – taip pat buvo minimas kaip galimas pretendentas pakeisti B. Szydlo, liksiančią dirbti premjero pavaduotojos poste.

A. Duda penktadienį padėkojo B. Szydlo už jos pradėtas reformas – įvestą populiarią „vaiko pinigų“ programą, sumažintą išėjimo į pensiją amžių, padidintus atlyginimus. Prezidentas palinkėjo jai gerų darbo santykių su nauju vyriausybės vadovu.

„Esate mano ministras pirmininkas, ir ne vien laikau sukryžiavęs už jus pirštus, bet ir noriu, kad žinotumėt, jog esu visada atviras bendradarbiavimui“, – per ceremoniją A. Duda sakė M. Morawieckiui.

Kaip praneša žiniasklaida, PiS kontroliuojamas parlamentas naują M. Morawieckio administraciją gali patvirtinti jau antradienį.

Tačiau sausį planuojama naujų pakeitimų vyriausybėje, sakė aukšto rango PiS pareigūnai.

2015 metais M. Morawieckis atsisakė banko „Bank Zachodni WBK“, priklausančio Ispanijos verslo grupei „Santander“, gerai apmokamų valdybos pirmininko pareigų, kad prisidėtų prie naujai išrinktos PiS dominuojamos vyriausybės. Jam buvo patikėti premjero pavaduotojo bei plėtros ministro postai.

Daugelis PiS inicijuotų reformų yra griežtai kritikuojamos Europos Sąjungos – įskaitant teisėtvarkos sistemos pokyčius, Briuselio vertinimu, keliančius pavojų Bendrijos demokratijos vertybėms.