„Atsižvelgę į įvairias situacijas nusprendėme atšaukti visuomenės apsilankymą rūmuose Jo Didenybės gimtadienio proga“, – pranešime paskelbė imperatoriškųjų rūmų agentūra. Išvakarėse vyriausybė perspėjo žmones vengti minių ir „nebūtinų susibūrimų“.

„Jo Didenybės rytinis pasirodymas ir sveikinimų knygos pasirašymas bus atšaukti“, – priduriama rūmų agentūros pranešime.

Naujasis koronavirusas Japonijoje diagnozuotas mažiausiai 60 žmonių, o sveikatos ministras Katsunobu Kato sekmadienį perspėjo, kad šalyje prasideda naujas šios ligos protrūkio etapas.

„Norime paprašyti visuomenės vengti neskubių, nebūtinų susibūrimų. Norime, kad vyresnio amžiaus ir sveikatos sutrikimų turintys [žmonės] vengtų žmonių susibūrimo vietų“, – sakė ministras.

Imperatoriaus gimtadienio minėjimas turėjo vykti vasario 23-ąją.

Vietos žiniasklaida paskelbė, kad kovo 1-ąją planuotos Tokijo maratono mėgėjų varžybos taip pat bus atšauktos.

Tačiau varžybų organizatorių atstovai naujienų agentūrai AFP sakė: „Dar neturime jokio oficialaus sprendimo, kurį galėtume paskelbti. Studijuojame [padėtį] ir priėmę sprendimą apie jį paskelbsime.“

Imperatoriaus Naruhito gimtadienio minėjimas turėjo vykti pirmą kartą. Sostą jis perėmė praėjusiais metais.

Pastarąjį kartą Japonijos imperatoriaus gimtadienio minėjimas buvo atšauktas 1996-aisiais, kai Japonijos ambasadoje Peru minint monarcho gimimo dieną užpuolikai paėmė įkaitų.