Didžiausia Europoje per ilgiau nei dešimtmetį upių potvynių banga jau nuniokojo kai kurias teritorijas Austrijoje, Vokietijoje, Čekijoje ir Vengrijoje. Penktadienį paryčiais Vengrijos vakaruose buvo užfiksuotas rekordinis vandens lygis Dunojuje.

"Dabar jau aišku, kad mums gresia didžiausias visų laikų potvynis, - pareiškė V.Orbanas, kuris praeitą naktį praleido kareivinėse užlietame vakariniame Dėro mieste.

Numatoma, kad Budapešte upės vanduo labiausiai pakils pirmadienį: sinoptikų duomenimis, jo lygis gali siekti net 8,85 metro - daugiau nei dvigubai aukštesnis už įprastą šiuo metų laiku ir apie 25 centimetrais aukštesnis negu per ankstesnį rekordinį potvynį 2006 metais.

Apie 10 tūkst. žmonių, tarp jų karių, dirbo visą naktį ir penktadienio rytą, stiprindami pylimus maždaug 700 kilometrų ilgio Dunojaus pakrančių ruože, nurodė vietos žiniasklaida.

Pasak V.Orbano, pastarosiomis dienomis Austrijoje ir Vokietijoje nelijo, o Vengrijoje ateinantį savaitgalį taip pat prognozuojami sausi ir karšti orai, todėl yra vilties, kad didžiausias stichijos siautėjimas tuojau baigsis.

Vidurio Europoje per pastarąją potvynių bangą žuvo mažiausiai 12 žmonių, o kai kuriose teritorijose teko masiškai evakuoti gyventojus.

Potvynių nuniokotoje pietų Vokietijoje upių vandens lygis nebekyla

Vandens lygis pietų Vokietijos upėse iš esmės stabilizavosi smarkių potvynių bangai nusiritus į šiaurę, tačiau daugelis gyvenviečių tebėra apsemtos.

Kariškiai penktadienį pranešė, kad šiuo metu 11,3 tūkst. karių septyniose Vokietijos žemėse padeda iš smėlio maišų formuoti pylimus, iš skraidančių virš potvynių zonos sraigtasparnių tikrinama pylimų bei užtvankų būklė.

Tačiau Vitenbergo mieste vienas 74 metų vyras žuvo, kai jį partrenkė smėlio maišus vežęs sunkvežimis.

Vokietijoje užregistruoti dar penki kiti su potvyniais susijusios žmonių žūties atvejai. Aštuonių žmonių gyvybių stichija pareikalavo Čekijoje, dviejų - Austrijoje ir vienos - Slovakijoje.