Teatro studija „Teatralnoje Delo“, neseniai užsakiusi Pashai P183 sukurti dekoracijas miuziklui „Todd“, pranešė tik tiek, kad jis mirė pirmadienį Maskvoje, informuoja independent.co.uk.

Menininką pažinojusi studijos atstovė spaudai Regina Vartsan teigė, jog grafitininkas buvo sąžiningas, atviras žmogus, turėjęs išskirtinį talentą ir unikalią vaizduotę.

Kaip ir Banksy bei amerikiečių grafitininkas Keithas Haringas, Pasha P183 pradėdavo piešti sutemus. Jį ne kartą buvo sulaikiusi Maskvos policija.

Vienas iš garsiausių kūrinių nupieštas ant šaligatvio apsnigtame kieme, grafityje pavaizduoti didžiuliai akiniai, kurių vieną kojelę atstoja žibinto stulpas. Kitas žinomas kūrinys – šokoladiniai batonėliai ant betono. Anot Pashos P183, šis darbas atspindi jo pasibjaurėjimą meno ir gyvenimo sukomercinimu.

„Norėjau, kad mano kūriniai neštų esminę žinią – žmogus neturi parsidavinėti, – sakė jis viename iš retų interviu, pernai išspausdintame adme.ru. – Iš didelio betono stulpo padariau šokoladinį batonėlį, kurio neįmanoma nusipirkti.“

Šis piešinys pasitarnavo optimistiškesnei jo sukurto filmo pabaigai. Originale veikėjas iššoka pro langą ir užsimuša, o kitoje versijoje laimingai nušoka ant šokoladinio batonėlio.

Apie menininką mažai žinoma, jis kruopščiai slėpė savo asmeninį gyvenimą. Tame pačiame interviu jis apibūdino save kaip anarchistą ir su panieka kalbėjo apie „nuolatinį pinigų vaikymąsi“ Maskvoje.

Daugelis jo grafičių gatvėse – su politiniu atspalviu ir su aiškia užuomina į neseniai Maskvoje nuvilnijusią masinių protestų bangą prieš prezidentą Vladimirą Putiną. Vienam grafityje protestuojantysis uždega signalinę raketą, kitame – prie įėjimo į metro stovintis riaušių policininkas su skydu.

„Trumpai tariant, noriu išmokyti šios šalies gyventojus skirti melą nuo tiesos ir blogį nuo gėrio. Mūsų žmonės šito dar nesugeba“, – sakė jis interviu per „Russia Today“, kurį duodamas buvo užsidengęs veidą juoda slidininko kauke.

Tiesa, jis pabrėžė nelaikąs save politiniu menininku ir nepakenčiąs tiek politikos, tiek reklamos.

Po universiteto grafitininkas išbandė ne vieną profesiją – dirbo kompiuterių specialistu, fotografu, operatoriumi, kino režisieriumi ir netgi vaikų psichiatru. Jis nemėgo būti lyginamas su Banksy, teigė, jog taip nuvertinamas jo paties stilius.

Roko miuziklas „Todd“ šiuo metu rodomas Maskvoje.

„Kolosalus darbas, – parašė Pasha P183 savo puslapyje tinklalapyje „Facebook“, – Jei rytoj mirčiau, bent jau žinočiau, kad sukūriau šį tą vertingo.“