Anot 27-erių metų amžiaus Nikitos Čibrino, Ukrainoje jis praleido daugiau nei keturis mėnesius, tarnavo 64-ojoje atskirojoje gvardijos motorizuotųjų šaulių brigadoje, t. y. tame pačiame padalinyje, kuris kaltinamas šių metų kovo mėnesį Bučoje įvykdęs karo nusikaltimų.

Telefonu kalbėdamas su laikraščio korespondentu, rusas pareiškė, kad neprisidėjo prie karo nusikaltimų, ir patikino, jog Ukrainoje apskritai nepaleido nė vieno šūvio.

N. Čibrino teigimu, jis yra pasiruošęs duoti parodymus tarptautiniame teisme ir papasakoti viską, ką matė Ukrainoje. „Neturiu ko slėpti“, – sakė jis.

„Tai nusikalstamas karas, kurį pradėjo Rusija. Noriu padaryti viską, kas nuo manęs priklauso, kad jį sustabdyčiau“, – pridūrė kareivis.

N. Čibrinas nurodė, kad sprendimą bėgti iš Rusijos priėmė po to, kai birželio mėnesį dezertyravo ir savo būrio. Savo vadams jis pareiškė, jog yra prieš karą, pačią pirmąją invazijos dieną, vasario 24-ąją.

Remiantis jo pasakojimu, kai išsakė savo poziciją, buvo pašalintas iš savo padalinio, kur tarnavo mechaniku, ir išsiųstas atlikti fizinių darbų.

Nikita Čibrinas

„Man grasino kalėjimu, – atskleidė N. Čibrinas. – Galiausiai vadai nusprendė iš manęs padaryti valytoją ir kroviką. Buvau nusiųstas į užnugarį.“

N. Čibrinas gimė Jakutske. Tarnauti kariuomenėje pradėjo 2021 m. vasarą, nes buvo susidūręs su finansiniais sunkumais, tačiau nė minties neturėjo, kad gali tekti dalyvauti kokiame nors kare.

Ukrainos teritorijoje jis atsidūrė pirmąją karo dieną, atvyko iš Baltarusijos. Kario teigimu, jiems niekas nepranešė, kur ir kodėl veža.

Jo padalinys buvo dislokuotas Linovkos kaime, esančiame už 45 kilometrų nuo Kyjivo, netoli Bučos ir Andrijivkos – dviejų miesto tipo gyvenviečių, kur buvo įvykdyti žiaurumai taikių gyventojų atžvilgiu. Šiomis piktadarystėmis kaltinama 64-oji brigada, kurioje tarnavo N. Čibrinas. Kai apie Bučoje įvykdytus nusikaltimus sužinojo visas pasaulis, Vladimiras Putinas minėtajai brigadai suteikė gvardijos pavadinimą.

Kaip sakė N. Čibrinas, nors būdamas Linovkoje savo akimis nematė taikių gyventojų sušaudymų, kalbos apie žudynes ir prievartavimus skambėjo nuolatos, o ukrainiečių namų plėšimai buvo visiškai įprastas dalykas.

„Jie vogė viską, ką tik galėjo: skalbimo mašinas, elektroniką, viską“, – tvirtino rusas.

Jam pavyko pabėgti birželio 16 d. – pasislėpė sunkvežimyje, kuris vėliau išvažiavo į Rusiją atvežti maisto atsargų. Po kurio laiko jis užmezgė kontaktą su žmogaus teisių gynėjais, kurie jam padėjo išvykti iš šalies. Žmogaus teisių gynimo portalo gulagu.net įkūrėjas Vladimiras Osečkinas, kalbėdamas su „The Guardian“ žurnalistais, patvirtino, jog iš tikrųjų padėjo N. Čibrinui palikti Rusiją.

Kaip rašo britų dienraštis, antradienį, lapkričio 15 d., N. Čibrinas atskrido į Madridą. Ketvirtadienio vakarą jis buvo išleistas iš imigrantų laikino sulaikymo centro ir laikinai apgyvendintas, kol bus išnagrinėtas jos prašymas suteikti prieglobstį.

„The Guardian“ pažymėjo, kad negali nepriklausomai patvirtinti kareivio papasakotos istorijos. Tiesa, N. Čibrinas pateikė dokumentų ir nuotraukų, įrodančių, jog jis priklausė 64-ajai motorizuotųjų šaulių brigadai, kai ji buvo dislokuota Ukrainoje.

N. Čibrinas yra antras žinomas Rusijos kareivis, pabėgęs iš šalies po to, kai pabuvo Ukrainoje. Šių metų vasarą buvęs rusų oro desantininkas Pavelas Filatjevas, irgi dalyvavęs įsiveržime, išvyko iš Rusijos ir išleido knygą „ZOV“, kurioje papasakojo savo potyrius karo metu.

Balandžio viduryje V. Putinas suteikė garbės vardą brigadai, kurią Ukraina kaltina karo nusikaltimais ir masinėmis žudynėmis Bučos mieste.

Garbės vardas suteiktas 54-ąją Maskvos invazijos į Ukrainą dieną.

V. Putino pasirašytu dekretu 64-ajai motorizuotų šaulių brigadai suteiktas „gvardiečių“ titulas už „Tėvynės ir valstybės interesų“ gynimą bei pažymėtas jos narių „masinis didvyriškumas ir narsumas, atkaklumas ir drąsa“.

Balandžio pradžioje Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad dalinys užėmė Kyjivo priemiestį Bučą ir čia įvykdė „karo nusikaltimų“.

Ukrainos gynybos ministerijos vyriausiasis žvalgybos direktoratas paskelbė brigados narių pavardes, laipsnius ir pasų duomenis, pareikšdamas, kad jie stos prieš teisingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)