Mirtininkas Khalidas El Bakraoui toje stotyje susisprogdino kovo 22 dieną 7 val. 11 min. Grinvičo (10 val. 11 min. Lietuvos) laiku, valanda po to, kai du kiti sprogdintojai nužudė kitus 16 žmonių Briuselio oro uoste.

Iš viso 32 žmonės neteko gyvybių per tuos sprogdinimus simbolinėje Europos sostinėje, už kuriuos atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS).

Dar 300 žmonių buvo sužeisti.

Saugumas tebėra sustiprintas visame metropoliteno tinkle, kuris vienu iš kovo 22-osios atakų taikinių tapo rytinio piko valandą.

Anksti pirmadienį atidarius Malbeko stotį, Belgijos sostinės metropolitenas vėl radėjo veikti visu pajėgumu.

Briuselio metropoliteno atstovė An Van Hamme sakė, kad „jokios struktūrinės žalos nebuvo“, tad „reikėjo atlikti nedaug darbų“.

Keleiviai gali palikti žinutes ant atminimo sienos prie pagrindinio įėjimo į stotį.

„Branginkime gyvenimą, kuris mus supa“, – sakoma viename raštelyje, kurį pasirašė Patricia. 42 metų keleivis Goolonas Luolovicas sakė: „Gyvenimas turi tęstis. Žmonių beprotybė yra, kokia yra, bet taika turi laimėti.“

„Galvoju apie viską, kas čia nutiko, galvoju apie gėles, kurios buvo padėtos viršuje“, – sakė pensininkas Piero, buvęs už kelių šimtų metrų įsikūrusios Europos Komisijos vertėjas.

Aukų šeimoms šeštadienį, prieš oficialų atidarymą keleiviams, buvo leista patekti į stotį gedėti. Pirmadienį rytinio piko valandą stotyje buvo ramu, keleiviai sakė kantriai laukę mėnesį, kol stotis buvo vėl atidaryta, nors būta kritikos dėl to, kaip Belgija tvarkėsi po atakų.

Stotis buvo uždaryta „dėl suprantamų priežasčių“ sakė Briuselyje gyvenanti Prancūzijos pilietė, branduolinių technologijų inžinierė Liliana.

„Galiu suprasti, kad reikėjo išstudijuoti visą žalą, galiu visa tai suprasti“, – sakė ji.

Šis pirmadienis yra pirmoji diena po tragedijos, kai visas Briuselio metropoliteno tinklas veikia normaliai.

Po kovo 22-osios daug stočių buvo uždarytos, o darbo valandos buvo sutrumpintos, nes trūko apsaugos darbuotojų.

Briuselio oro uostas, kuriame buvo įvykdyta kita kovo 22-osios ataka ir kuris 12 dienų po to buvo visiškai uždarytas keleiviams, visu pajėgumu dar nedirba.

Normalų jo darbą tikimasi atnaujinti tik birželio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją