„Komisija rekomenduoja (Europos Vadovų) Tarybai suteikti Bosnijai ir Hercegovinai kandidatės statusą, jei bus imtasi tam tikrų veiksmų“, – tviteryje parašė ES plėtros eurokomisaras Oliveris Varhelyi, paskelbęs šį pranešimą ES įstatymų leidėjams.

Jeigu 27 valstybes nares šiuo metu vienijanti ES priims šią rekomendaciją, Bosnija ir Hercegovina prisijungs prie dar septynių valstybių, turinčių tokį statusą: Turkijos, Šiaurės Makedonijos, Juodkalnijos, Serbijos, Albanijos, Moldovos ir Ukrainos.

Stojimo į ES procesas gali užtrukti ne vienus metus, nes kandidatės įgyvendina reformas, kurias turi griežtai įvertinti Briuselis. Be to, šis procesas gali sustoti, kaip rodo Turkijos pavyzdys.

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ES ambasadoriams pareiškė: „Šiandien pasiūlėme Bosnijai ir Hercegovinai suteikti kandidatės į bloką statusą.“

Tačiau ji pridūrė: „Žinoma, įgyvendinti savo ekonomikos ir savo institucijų reformas ir žengti link mūsų sąjungos turi pačios šalys kandidatės.“

Pasak Komisijos, Bosnijai ir Hercegovinai reikia siekti pažangos „demokratijos, valstybės institucijų funkcionalumo, teisinės valstybės, kovos su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu srityse“, taip pat užtikrinti žiniasklaidos laisvę ir migracijos valdymą.

Komisija visoms šalims kandidatėms padės atitikti narystės reikalavimus, pažymėjo U. von der Leyen ir pridūrė: „Manau, tai Europos akimirka ir tik nuo mūsų priklauso, ar mes ja pasinaudosime.“

„Europoje vėl pučia permainų vėjas ir mes turime pasinaudoti šiuo impulsu“, – pareiškė ji.

„Vakarų Balkanai priklauso mūsų šeimai ir turime labai, labai aiškiai tai parodyti.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją