Tuomet nugriaudėjo sprogimai.

Pirmasis iš jų Briuselio oro uosto registracijos į skrydžius zoną sudrebino visai prieš pat 8 val. ryto vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Antrasis sekė po kelių sekundžių, šalia „Starbucks“ kavinės, rašo „The New York Times“.

Žmonėms pradėjus šaukti „Gulkitės, gulkitės!“, E. Preaud ir jo nėščia žmona puolė ant žemės. Po antrojo sprogimo pakėlęs akis, jis išvydo milžinišką ventiliatorių, kuris nukrito visai šalia jų. Jie valgė kavinėje „Delifrance“ ir kalbėjosi apie Salahą Abdeslamą – įtariamą teroristą, kuris penktadienį buvo sulaikytas Briuselyje po keturis mėnesius trukusių pasaulinių paieškų.

„Per 10 sekundžių viskas pasikeitė, - sakė E. Preaud. – Tai buvo apokalipsė. Visur telkšojo kraujas“.

S. Corbo kaip ir kiti liudininkai tvirtino, kad antrasis sprogimas buvo stipresnis už pirmąjį.

„Oro banga mane nubloškė į priekį, - per interviu telefonu sakė aktorė. – Žmonės nėrė ant žemės. Įlūžo dalis lubų. Ant žemės gulėjo keli sužeisti žmonės. Mačiau pėdą, kuri buvo nutraukta“.

S. O’Connoras sakė, kad iš automobilių aikštelės eidamas į terminalą išgirdo „du stiprius dundančius trenksmus“.

Kol greitosios pagalbos automobiliai, policija ir kitos gelbėjimo tarnybos iš oro uosto evakavo šimtus keleivių ir tebevežė sužeistuosius į ligonines, beveik už 11 km, pačioje Briuselio širdyje, bomba sprogo metro traukinyje, kuris ruošėsi išvykti iš žmonių pilnos Malbeko metro stoties. Tai įvyko 9 val. 11 min. vietos (10 val. 11 min. Lietuvos) laiku, ką tik pasibaigus rytiniam pikui.

„Traukinys atvyko į Malbeko stotį, - pasakojo 31 metų Brianas Carrollas, komunikacijų konsultantas iš Vašingtono, kuris metro traukiniu vyko į vieną konferenciją Briuselio centre. – Staiga nugriaudėjo garsus sprogimas. Visur buvo pilna dūmų. Visi parpuolė ant žemės. Žmonės šaukė ir verkė. Aš gulėjau ant grindų“.

„Mano pirmoji reakcija: „Mus atakuoja teroristai“. Viskas, ką įsivaizdavau, buvo užpuolikas, kuris eina nuo mašinos prie mašinos ir šaudo žmones“.

Po poros minučių B. Carrollas atidarė metro vagono duris. „Galvojau sau mintyse, kad turiu iš čia ištrūkti, - prisiminė jis. – Pasukau išėjimo link. Visur buvo pilna dūmų ir suodžių, taip pat stiklo šukių. Tai priminė bėgimą per dulkių debesį“.

Galiausiai prie Berleimonto, Europos Komisijos būstinės, jis susitiko su savo draugu. „Esu šiek tiek sukrėstas, bet man viskas gerai“, - pasakė jis.

„Pamačiau išdaužtą stiklinę terminalo pusę, iš jo virto daugybė susijaudinusių žmonių, - pasakojo jis. – Buvo žmonių kruvinais veidais, prie terminalo pastato ant žemės gulinčių sužeistųjų. Tai vaizdai, kurių tikiesi niekada nepamatyti“.
Įvykių liudininkas

Tiek oro uosto terminalas, tiek metro stotis tapo skerdynių scenomis. Oro uoste žuvo apie dešimt, metro stotyje – apie 20 žmonių, o dar 200 buvo sužeisti, antradienio vakarą sakė pareigūnai, įspėję, kad aukų skaičius gali didėti.

Visų antradienį apklaustų liudininkų pasakojimuose išryškėjo vienas pribloškiamai nuoseklus bruožas: nė vienas iš jų nesakė manęs, kad įvyko nelaimingas atsitikimas. Visi kartojo, kad iš karto pagalvojo apie terorizmą, ypač lapkričio 13 dienos teroristines atakas Paryžiuje, kurios nusinešė 130 žmonių gyvybes ir buvo suplanuotos Briuselyje.

„Išsigandome, kad pasirodys žmonės su šautuvais, - pasakojo Johannie Hoedenaekenas, kuris prieš nugriaudint sprogimams taip pat valgė kavinėje „Delifrance“. – Būtent taip buvo Paryžiuje. Tikrai maniau, kad mirsiu“.

B. Carrollas iš Vašingtono teigė, kad sekė naujienas apie Belgijos susiskaldymą ir jos atsaką į Paryžiaus atakas.

„Tai jau vyko kurį laiką ir visas pasaulis žvelgia į Belgiją, - sakė jis. – Mes visi abejojame, ar Belgijos vyriausybė sugebės susidoroti su šia situacija. Čia tiek daug konkuruojančių kalbinių grupių. Policija tarpusavyje blogai bendradarbiauja“.

Tačiau šiame chaose buvo ir altruizmo veiksmų.

„Išėjo smarkiai kraujuojantis vaikas, - pasakojo Ilaria Ruggiano, kuri keliavo su savo motina ir dar penkiais žmonėmis. – Bandžiau jam padėti servetėlėmis, bet jų nepakako“.
Įvykių liudininkas

Tuo tarpu S. Corbo yra dėkinga vienam apsaugininkui, kuris ją ir kitus žmones palydėjo į saugią teritoriją.

„Tarp viso šio siaubo buvo daug žmoniškumo. Mes gavome vandens. Aš buvau alkana ir vienas nepažįstamasis pasiūlė man riešutų. Žmonės padėjo vieni kitiems“, - sakė S. Corbo.

Netgi apimti šoko, žmonės bandė įspėti ar apsaugoti kitus.

„Viena moteris aimanavo ir kažką man šaukė prancūzų kalba, - pasakojo Muratas Ueranuezas, kuris sėdėjo priešais oro uosto terminalą įsikūrusio viešbučio „Sheraton“ restorane, kur ruošėsi konferencijai apie apgaules per egzaminus. – Ji buvo apimta panikos. Aš jai tariau: „Atleiskite, aš nekalbu prancūziškai“.

Tuomet ji perėjo prie anglų kalbos ir su stipriu akcentu sušuko: „Neikite čia, neikite čia, ten sprogimai“. Ji vis dar verkė ir aimanavo ir buvo ištikta šoko“.

Ankstų vakarą Belgijos pareigūnai paskelbė saugumo kamerų įrašo nuotrauką su trimis vyrais. Jų teigimu, du iš jų buvo savižudžiai sprogdintojai, o trečiojo ieškoma – jis taip pat galėjo turėti bombą, kurios nepavyko susprogdinti. Visa trijulė atrodė rami. Kaip ir daugelis jų aukų, jie stūmėsi oro uosto bagažo vežimėlius.