Šių metų rugpjūčio 4 dieną Rusijos prekybinis tanklaivis „Sig“ buvo užpultas ir išvestas iš rikiuotės netoli Kerčės sąsiaurio, greičiausiai bepiločio antvandeninio laivo (USV).

Tai įvyko kitą dieną po panašios atakos prieš desantinį laivą „Olenegorskij Gorniak“ ir dvi dienos – po sužlugdytos atakos prieš Rusijos patrulinius laivus, kai jie tikriausiai lydėjo Rusijos prekybos laivą „Sparta IV“.

Pasak britų žvalgybos, nors ir plaukioja su civiline vėliava, „Sig“ ir „Sparta IV“ jau seniai yra sudarę kontraktus dėl degalų ir karinių atsargų gabenimo tarp Rusijos ir Sirijos. Nuo 2022 metų vasario 28 dienos Rusijos kariniai laivai negali plaukti per Bosforą, todėl Rusijos karinės pajėgos Sirijoje ir Viduržemio jūroje yra labai priklausomos nuo laivų „Sig“, „Sparta IV“ ir keleto kitų civilinių laivų.

„Šios atakos rodo, kad USV laivų operacijos tampa vis svarbesniu šiuolaikinio jūrų karo komponentu ir gali būti nukreiptos prieš silpniausias Rusijos jūrų tiekimo kelių grandis“, – teigė JK gynybos ministerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją