Moderni Rusijos korvetė „Sergejus Kotovas“ jau patruliuoja maršrute tarp Bosforo sąsiaurio ir Ukrainos Odesos uostamiesčio, trečiadienį sakoma kasdienėje Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos žvalgybos suvestinėje apie karą Ukrainoje.

Britų pranešime sakoma, kad „yra reali galimybė“, jog bus siekiama „perimti komercinius laivus, kurie, Rusijos manymu, plauks į Ukrainą“.

Nepaisydama aštrios tarptautinės kritikos, Rusija praėjusią savaitę leido nustoti galioti tarptautiniam susitarimui dėl grūdų išvežimo iš Ukrainos. Susitarimas buvo sudarytas siekiant garantuoti, kad grūdai iš karo draskomo regiono būtų tiekiami nuo jų priklausomoms šalims.

Pagal susitarimo sąlygas Ukrainos grūdai buvo eksportuojami per Juodąją jūrą ir Turkijos Bosforo sąsiaurį. Dabar baiminamasi, kad badas skurdesnėse šalyse taps dar didesnis.

Britų žvalgybos manymu, pasibaigus susitarimui dėl grūdų eksporto padidėjo galimybė, kad ginkluotas konfliktas Juodosios jūros regione taps intensyvesnis ir didesnio masto.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly antradienį perspėjo, kad „Jungtinė Karalystė mano, jog Rusija gali eskaluoti savo kampaniją, siekdama sunaikinti Ukrainos maisto eksportą taikydamasi į civilius laivus Juodojoje jūroje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)