Nedidelis asmenų skaičius pasiryžę įvykdyti „politiškai motyvuotą smurto aktą“, antradienį Londone įspėjo britų Šiaurės Airijos reikalų ministras Chrisas Heatonas Harrisas. Jis paragino žmones būto budrius.

Didžiojo penktadienio susitarimu 1998 metų balandžio 10 d. buvo užbaigtas ginkluotas konfliktas tarp abiejų Airijos dalių susivienijimo šalininkų katalikų ir Šiaurės Airijos sąjungos su Didžiąja Britanija rėmėjų protestantų. Į iškilmes Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste kitą mėnesį laukiama atvykstant ir JAV prezidento Joe Bideno. Tiksli data dar nežinoma.

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES sujaukė pasitaisiusius Airijos susivienijimo šalininkų ir priešininkų santykius. To priežastis yra ta, kad seniai nematoma tapusi siena tarp JK priklausančios Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos po „Brexito“ tapo ES išorės siena. Savo ginčą dėl specialių taisyklių Šiaurės Airijai Briuselis ir Londonas išsprendė, tačiau didžiausia protestantų partija DUP kompromisą atmeta.

Katalikų respublikonų pusėje vis dar veikia ginkluotos grupuotės, atskilusios nuo buvusios sukarintis organizacijos IRA. Spėjama, kad jos galėjo surengti išpuolį prieš policininką prieš kelias savaites.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją