Organizacijos „Pabėgėlių, prieglobsčio prašytojų ir žiniasklaidos projekto“ (Refugees, Asylum Seekers and Media Project - RAM) atstovai teigia, kad rašinys netikslus. Jie paprieštaravo lygiaverčiam terminų „siekiantis prieglobsčio“ ir „nelegalus imigrantas“ vartojimui.

Straipsnyje, kuris buvo išspausdintas rugpjūčio 16 dieną, rašoma, kad policija suėmė du prieglobsčio šalyje prašančius lietuvius, dalyvavusius, kaip įtariama, „Al Qaeda“ organizuojamame pasikėsinime į premjerą Tony Blairą (Tonį Blerą), kai šis bus savo name Sedgefieldo rinkimų apylinkėje.

Buvo rašoma, kad du lietuvių tautybės vyrai, sulaikyti Durhamo policijos, turėjo apylinkių žemėlapį ir filmavo skaitmenine vaizdo kamera – žemėlapis ir vaizdai vėliau tariamai turėjo būti perduoti „Al Qaeda“ teroristams.

Durhamo policijos atstovai teigė sakę „Express“ darbuotojams, jog straipsnis nėra tinkamas spausdinimui, o po spausdinimo labai griežtais žodžiais straipsnį pavadino „nesąmone“.

Policijos atstovas spaudai Martinas Wallworkas sakė: „Laikraščio reporteris Markas Blacklockas į mus kreipėsi penktadienio vakarą ir atsiuntė straipsnį, kuris, kiek suprantu, buvo sukurtas vietos įvykius stebinčio reporterio. Patikrinus faktus mes jam paskambinome ir pateikėme patį pilniausią įmanomą paaiškinimą, o taip pat buvo nurodytos priežastys, dėl kurių straipsnis nėra patikimas“.

Po straipsnio pasirodymo Durhamo policijos atstovas pareiškė: „Norėčiau kuo aiškiau pasakyti, kad šis straipsnis yra visiška nesąmonė, o „Daily Express“ atstovams tai buvo aiškiai pasakyta dar prieš spausdinant straipsnį. Tiesa, kad Vingeito gamtos rezervate 2003 rugsėjį buvo suimti du lietuviai. Jie keliavo automobiliu „Vauxhall Tigra“, kurį pastebėjo vienas iš mūsų kelių policijos pareigūnų. Vėliau išsiaiškinta, kad automobilis pavogtas Londono apylinkėse. Šių vyrų niekaip negalima sieti su premjero namu, stovinčiu už dviejų kilometrų nuo sulaikymo vietos. Manoma, kad lietuvių buvimas šioje vietoje sietinas su narkotikais“.

Rugpjūčio 16 dieną „Daily Express“ lietuvius pavadino nelegaliais imigrantais, nors 2003 metų spalį Nusiskundimų dėl spaudos komisija redaktoriams nurodė nevadinti prieglobsčio prašytojų nelegalais.

Projekto RAM atstovas sakė: „Reporteriams derėjo išsiaiškinti ar įvykio kaltininkai iš tikrųjų siekė prieglobsčio – o jie oficialiai to nesiekė. Šis straipsnis gadina gerą prieglobsčio prašytojų vardą“.

Dienraščio „Daily Express“ atstovai nesusipratimo nekomentavo.

Savaitraštis "Press Gazette", kuriame pasirodė pastaroji informacija, skirtas žiniasklaidos profesionalams.