Pirmieji pagalbos kroviniai Irako jezidų mažumos nariams buvo pristatyti praėjusią naktį. Kroviniuose taip pat buvo palapinių, vandens filtrų ir žibintų su Saulės baterijomis, kurie taip pat gali tarnauti kaip telefonų įkrovikliai.

„Pasaulį šokiravo jezidų bendruomenės padėtis. Jie susiduria su pasibaisėtinomis sąlygomis, atkirsti ant Sindžaro kalno, pabėgę nuo persekiojimo“, – sakė tarptautinės plėtros ministrė Justine Greening.

„JK (Jungtinė Karalystė) greitai ėmėsi veikti, kad pristatytų gyvybes gelbstinčią pagalbą nukentėjusiesiems. Praėjusią naktį RAF (Karališkosios oro pajėgos) ant to kalno sėkmingai numetė gyvybes gelbstinčius JK pagalbos krovinius, tarp jų – švaraus vandens ir filtravimo prietaisų“, – sakė ji.

Du RAF transportiniai lėktuvai C-130 į Sindžaro regioną buvo išsiųsti šeštadienį, po to, kai prieš savaitę ekstremistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) ten surengė ataką.

Jungtinės Valstijos taip pat pradėjo mėtyti ant Sindžaro kalno maisto ir vandens paketus, be to, vykdo smūgius iš oro IS kovotojų atžvilgiu.

Britanija yra sakiusi, jog kol kas neplanuoja jokios karinės intervencijos.

Apie 20 tūkst. irakiečių saugiai pabėgo

Mažiausiai 20 tūkst. civilių irakiečių, kuriuos džihadistai buvo apsiautę ant kalno Irako šiaurėje, saugiai pabėgo į Siriją ir buvo kurdų pajėgų parlydėti atgal į Iraką, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Pareigūnas iš Irako autonominės kurdų vyriausybės Fišchaburo sienos perėjoje sakė, kad 30 tūkst. žmonių, kurie pabėgo nuo Sindžaro kalno, atvyko per Siriją ir vėl kirto sieną į Iraką.

Parlamentarė Vian Dakhil (Vian Dachil), kuri, kaip ir dauguma ant Sindžaro kalno apsiaustų žmonių priklauso jezidų mažumai, sakė, kad 20-30 tūkst. žmonių sugebėjo pabėgti nuo to kalno ir dabar yra Irako Kurdistane.