Didžiosios Britanijos valdžios atstovai teigia, kad tikėtina, jog šią ataką tyliai palaimino Irano lyderiai.

Laukiantiems žurnalistams nebuvo leista susitikti su grupe diplomatų, kurie, atskridę valstybinės oro bendrovės "Iran Air" lėktuvu, buvo vedami užkaboriais Teherano tarptautiniame oro uoste.

Apie 150 griežtąją Teherano liniją palaikančių studentų skandavo "Mirtis Britanijai" ir laikė gėlių girliandas, kuriomis ketino papuošti grįžusius diplomatus, tačiau jie su pareigūnais taip pat nesusitiko, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Ataka prieš britų ambasadą Teherane įvyko po Didžiosios Britanijos sprendimo paskelbti naujas sankcijas Iranui dėl jo branduolinės programos.

Anksčiau Irano parlamentas balsavo dėl diplomatinių ryšių su Didžiąja Britanija susilpninimo.

Didžioji Britanija, kuri po šių išpuolių evakavo visus savo diplomatus iš Teherano, baiminantis dėl jų saugumo, vėliau uždarė savo ambasadą ir nurodė Iranui uždaryti savąją atstovybę Londone.

Irano URM atstovas Raminas Mehmanparastas, kuris buvo atvykęs į oro uostą pasitikti diplomatų, atkreipė dėmesį, kad kitos Europos Sąjungos (ES) šalys ėmėsi veiksmų, palaikydamos Didžiąją Britaniją.

"Dabar Britanijos vyriausybė stengiasi įtraukti kitas Europos šalis į mūsų dvišalę problemą. Bet mes patarėme europiečiams negadinti santykių su Iranu dėl Britanijos", - ministerijos atstovo žodžius citavo naujienų agentūra "Fars".

Prancūzija atšauks dalį savo diplomatų iš ambasados Teherane

Prancūzija šeštadienį pareiškė ketinanti atšaukti dalį savo diplomatų iš Teherano. Nors vienas prancūzų diplomatas sakė, kad toks žingsnis būtų laikinas, jis pabrėžia, kokia rimta yra besivystanti Irano ir Vakarų šalių santykių krizė, kurią sustiprino sugriežtintos sankcijos dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos.

Europos Sąjunga sugriežtino sankcijas Iranui ir perspėjo apie papildomas priemones, kurios gali būti taikomos Irano finansų ir naftos sektoriams.

Tuo tarpu JAV Kongresas planuoja priimti įstatymą, nukreiptą prieš Irano centrinį banką.

Politinę įtampą taip pat didina prielaida, kad Izraelis ketina smogti Irano branduolinėms įmonėms, netgi nebūtinai užsitikrinęs JAV palaikymą.

Paryžiaus sprendimas sumažinti savo diplomatinį kontingentą Irane buvo priimtas po to, kai Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Italijos ambasadoriai buvo iškviesti į savo šalis konsultacijų dėl atakos prieš britų ambasadą.

Tikėtina, kad Paryžius atšauks daugiau nei pusę Prancūzijos ambasados diplomatų, kurių Teherane dirba apie 30. Taip pat būtų evakuoti jų šeimų nariai ir visi pagalbiniai darbuotojai, rodo naujienų agentūros AFP gauta informacija.