85 metų monarchei ir jos 90 metų sutuoktiniui buvo garantuotas šiltas sutikimas, nors valdančioji Leiboristų partija ir nori, kad Australijos valstybės vadovo poste britų monarchiją pakeistų prezidentas.

Ministrė pirmininkė Julia Gillard yra sakiusi, kad pasibaigus šios karalienės valdymui Australija turėtų tapti respublika.

Tačiau J.Gillard nemano, kad šie debatai temdys pirmąjį monarchės vizitą nuo 2006 metų, kai ji atidarė Sandraugos žaidynes Melburne.

"Kol karalienė yra čia, Australijoje, ... australai džiaugsis ir švęs jos buvimą čia", - kelios valandos prieš karalienės lėktuvo atskridimą žurnalistams sakė J. Gillard.

Per 1999 metų referendumą australai atmetė pasiūlymą paskelbti Australiją respublika.

Žiniasklaidos komentatoriai spėlioja, kad šis karalienės vizitas Australijoje, atsižvelgiant į jos garbingą amžių ir 18 tūkst. kilometrų kelią, gali būti paskutinis.

Tačiau jos buvęs spaudos sekretorius Dickie Arbiteris pažymėjo, kad velionė karalienės motina Kanadoje lankėsi būdama daugiau kaip 90-ies.

"Karalienės atveju niekada nereikėtų sakyti "paskutinis" (ir) ... "niekada", - interviu laikraščiui "The Canberra Times" kuris buvo išspausdintas trečiadienį, sakė D.Arbiteris.

1954 metais karalienė Elžbieta II tapo pirmąja valdančia britų monarche, apsilankiusia Australijoje.