Savanorės Liz Clegg, kuri buvo išvykusi į vieną konferenciją Niujorke, mobiliajame telefone įsižiebė žinutė, parašyta maždaug septynerių metų afgano Ahmedo. Berniukas, nors ir darydamas daug gramatinių klaidų, parašė: „Man reikia pagalbos. Vairuotojas nestabdo mašinos. Mašinoje nėra deguonies. Nėra ryšio. Esu konteineryje. Aš nejuokauju. Prisiekiu Dievu.“

Kovą L. Clegg ir kiti savanoriai, teikę pagalbą improvizuotai migrantų stovyklai Prancūzijos Kalė uostamiestyje, išdalijo šimtus pigių mobiliųjų telefonų ten gyvenantiems vaikams. Į tuos telefonus buvo įvestas numeris, kuriuo jie galėtų išsiųsti žinutę, atsitikus kokiai nors bėdai.

Savanorė žinojo, kad Ahmedas nebūtų išsiuntęs tokios žinutės, jeigu nebūtų pakliuvęs į pavojingą padėtį. Taigi, ji paskambino Tanyai Freedman, dirbančiai labdaros organizacijoje „Help Refugees“ Londone, ir nurodė, kad tas berniukas veikiausiai dūsta.

T. Freedman susisiekė su pietryčių Anglijos policija ir papasakojo, kas nutiko. Pareigūnų atsakas buvo greitas ir veiksmingas, nurodė ji.

„Perdaviau jiems, kad susiklostė žūtbūtinė situacija, – T. Freedman penktadienį sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Turėjau Ahmedo numerį, ir jie pirmiausiai susirado vertėją, mokantį puštūnų kalbą, kad galėtų su juo pasikalbėti. Jie jam paskambino ir iškart suprato, kad padėtis rimta; jie sugebėjo susekti jo mobilųjį telefoną ir išsiaiškinti, kad berniukas yra sunkvežimyje Lesteršyre.“

Kento grafystės policijos pranešime sakoma, kad skambutis buvo priimtas ketvirtadienį 14 val. 50 min. vietos (16 val. 50 min. Lietuvos) laiku ir kad buvo pranešta, jog migrantams, kurie tikriausiai yra vežami sunkvežimiu, iškilo pavojus. Nustačius, kad sunkvežimis yra Lesteršyre, buvo susisiekta su vietos policija, kuri greitai surado tą mašiną, stovėjusią vienoje aikštelėje prie greitkelio, įsilaužė į priekabą ir išvadavo 15 dūstančių migrantų.

Tik tuomet T. Freedman lengviau atsikvėpė.

„Nepaprastai nervinausi laukdama, ar policija sugebės surasti tą berniuką laiku ir išgelbėti jo gyvybę“, – sakė ji.

Lesteršyro policija nurodė, kad 14 migrantų buvo sulaikyti įtariant, kad jie neteisėtai atvyko į Britaniją, o jų bylos bus perduotos imigracijos pareigūnams. Dar vienas vyras buvo suimtas įtariant žmonių kontrabanda.

Policija pridūrė, kad vaikui buvo skirta apsaugomoji globa. Pareigūnai neatskleidė to vaiko pavardės, nes jis yra nepilnametis.

„Manau, nuostabu, kad septynmetis suprato, jog jo gyvybei gresia pavojus, ir buvo pakankamai nuovokus, kad žinotų, ką daryti ir pateikė teisingą informaciją, išgelbėdamas save ir kitus tame sunkvežimyje, – džiaugėsi T. Freedman. – Tikimės, kad juo tinkamai rūpinamasi.“