Disidentu tapęs buvęs agentas A.Litvinenka buvo nunuodytas Londone 2006 metais. Didžioji Britanija jau buvo pareikalavusi Rusijos išduoti šiuo nužudymu įtariamą buvusį agentą Andrejų Lugovojų, bet Maskva šį prašymą ignoravo ir įsivėlė į ginčą, kuris smarkiai pakenkė jos santykiams su Londonu.

Dabar Britanija išdavė arešto orderį verslininkui Dmitrijui Kovtunui, kuris ir anksčiau buvo siejamas su šia byla, nes buvo susitikęs su A.Litvinenka Londone, sakoma "Interfax" pranešime.

"Šio orderio pagrindu, tos šalies, kurioje jis šiuo metu yra, pareigūnai turėtų areštuoti šį Rusijos pilietį", - agentūrai sakė minėtas saugumo šaltinis.

Tačiau jis pridūrė, kad kol kas Rusija negavo "iš Londono jokio kreipimosi dėl Kovtuno".

43 metų A.Litvinenka, buvęs Rusijos saugumo tarnybos FST agentas, kuris vėliau tapo Kremliaus kritiku, mirė ligoninėje po to, kai 2006-ųjų lapkritį viename Londono viešbutyje išgėrė arbatos, į kurią buvo priberta radioaktyvaus polonio.

D.Kovtunas anksčiau šią savaitę BBC rusiškajai tarnybai sakė, jog rusų pareigūnai jį informavo, kad britų prokurorai paprašė Rusijos jį išduoti.

"Rusijos pozicija šiuo klausimu yra visiškai aiški ir aš tikiuosi, kad ji yra nepajudinama", - sakė jis, turėdamas omenyje Maskvos atsisakymą išduoti įtariamuosius. "Šis kaltinimas yra absoliučiai absurdiškas", - pridūrė jis.

D.Kovtunas, A.Lugovojaus draugas, kuris, kaip ir jis, taip pat yra buvęs slaptosios tarnybos agentas, buvo tarp žmonių, kurie paskutiniai matė A.Litvinenką Londone prieš jam susergant.

Tačiau ir D.Kovtunas, ir A.Lugovojus nuolat kartoja, kad buvo ne to sąmokslo dalyviai, o aukos, nes patyrė radiacijos poveikį ir turėjo dėl to gydytis.

Rusijos tyrimo komitetas pernai paskelbė, jog dabar abu šiuos rusus laiko pasikėsinimo nužudyti aukomis ir tiria šį nusikaltimą drauge su A.Litvinenkos nužudymu.