Jis pareiškė, kad kariniai veiksniai „nebuvo vienintelė likusi galimybė“.

J. Chilcotas taip pat teigia, kad informacija apie Irako turimus masinio naikinimo ginklus „buvo pateikta remiantis duomenimis, kurie nebuvo pagrįsti“, o pokarinių veiksmų planavimas taip pat buvo „absoliučiai neadekvatus“.

12 tomų invazijos į Iraką tyrimo ataskaita pateikta po septynerius metus trukusių darbų.

Tyrimų komisijos pirmininkas išreiškė viltį, kad ateityje tokio masto kariniai veiksmai bus pradėti tik atlikus itin nuodugnią analizę ir politiniu aspektu pasvėrus visus už ir prieš.

J. Chilcotas BBC sakė, kad ataskaitoje negailima kritikos tiek pavieniams asmenims, tiek institucijoms. Be to, jis išreiškė viltį, kad šis dokumentas padės rasti atsakymų į rūpinus klausimus 179 britų, Irake žuvusių 2003-2009 metais, šeimoms.

Spėjama, kad buvęs britų ministras pirmininkas Tony Blairas vėl sulauks politinių karo oponentų ir Irake žuvusiųjų artimųjų raginimų atsiprašyti.

Dabar ataskaita perduota šalies ministrui pirmininkui Davidui Cameronui, o vėliau bus paskelbta ir internete.

BNS praneša, kad T. Blairas trečiadienį, J. Chilcotui pateikus ataskaitą, smerkiančią tuometinio premjero T. Blairo sprendimus per invaziją į Iraką 2003 metais, vėl tvirtino, kad jis veikęs siekdamas „geriausių Britanijos interesų“.

„Ši ataskaita turėtų palikti ramybėje kaltinimus nesąžiningumu, melu ar apgavyste“, – pažymima T. Blairo tarnybos paskelbtame pareiškime.

„Ar žmonės sutinka, ar nesutinka su mano sprendimu imtis karinių veiksmų prieš Saddamą Husseiną, bet aš tai dariau sąžiningai ir, kaip tada tikėjau, siekdamas geriausių interesų šaliai“, – pažymima pareiškime.

Irako karą prisimenant

Jungtinės Valstijos, kurios ir inicijavo 2003 metų kovą pradėtą karinę intervenciją, šiame kare neteko 4487 žmonių. Irake pareikalautų aukų skaičius svyruoja nuo 90 tūkst. iki daugiau nei 600 tūkst.

Karas, trukęs maždaug šešias savaites, pasibaigė 25 metus gyvavusio Saddamo Husseino režimo žlugimu, tačiau paskatino konfliktus šalies viduje, kurie vyksta po šiai dienai, nors per tą laiką žuvo tūkstančiai.