Ragina trauktis iš ES

Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos narys P. Reeve'as norėtų, jog jo šalis, kol dar tai padaryti įmanoma, iš Europos Sąjungos (ES) išstotų.

P. Reeve'o mintys Jungtinėje Karalystėje gajaus euroskepticizmo spektre užima gana radikalią poziciją. Tačiau nederėtų atmesti fakto, jog nepasitikėjimas ir atviras priešiškumas ES atžvilgiu šalyje stiprėja, todėl ir Britanijos pasitraukimo iš Sąjungos perspektyva atrodo kaip niekada reali.

Nepasitenkinimas Europos teismo sprendimais, kurie triumfuoja virš britų teisminės sistemos, iki ašarų sudėtingi sveikatos apsaugos ir saugumo reikalavimai, pasipiktinimas emigrantais iš Rytų Europos, atimančiais darbo vietas iš vietinių žmonių – štai kodėl Sąjungą britai suvokia labiau kaip prievolę, o ne teise.

Spaudimas D.Cameronui

Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Davido Camerono vadovaujama vyriausybė privalo subalansuoti augantį nusivylimą pačia ES ir proeuropietiškus stambaus verslo, bijančio netekti vietos bendroje Europos rinkoje, interesus.

Yra politikos analitikų, įspėjančių, jog už ES ribų Jungtinės Karalystės įtaka pasaulyje akivaizdžiai sumenktų, konkrečiai kalbama apie Britanijos kaip transatlantinio tilto, jungiančio Europą ir JAV, funkciją.

D. Cameronui daromą spaudimą buvo galima akivaizdžiai pajusti per Briuselyje vykusį Europos lyderių viršūnių susitikimą. Audringa reakcija šalyje į siūlymą didinti ES biudžetą privertė Britanijos premjerą užimti griežtą poziciją prieš bet kokį susitarimą, galintį, anot politiko, nuskurdinti Jungtinės Karalystės mokesčių mokėtojus. Viršūnių susitikimas baigėsi nesėkme.

Erzina eurą gelbėjančias šalis

Toks Jungtinės Karalystės elgesys erzina šalies partnerius kontinentinėje Europoje, dauguma iš kurių tiek ekonominiu, tiek politiniu požiūriu vienija jėgas gelbėdami eurą. Tuo tarpu Londonas, neatsisakęs svaro, tempia Sąjungą priešinga kryptimi.

„Nesame prieš ES dėl to, kad ji užsienietiška. Esame prieš ES, nes ji nedemokratiška“, - teigia P. Reeve'as, atmesdamas teiginius, jog jo partijoje veši ksenofobija.

Jungtinės Karalystės Ramsio miesto taryba, kur ir dirba P. Reeve'as, iliustruoja dar vieną D. Camerono problemą – šalies Nepriklausomybės partijos iškilimą ir potencialią grėsmę, jog ši politinė jėga gali atimti balsus iš konservatorių. Nepriklausomybės partijos nariai užima 12 iš 78 Jungtinės Karalystės vietų Europos Parlamente.

„Jeigu dauguma mano šalies žmonių laisvame ir skaidriame referendume nuspręs pasilikti 17-ąja Europos Sąjungos provincija, manęs tai tikrai nenudžiugins. Tačiau, bet kokiu atveju, tai bus britų tautos sprendimas“, - sako Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos vadovas Nigelas Farag'as.