Skelbiama, kad naujoji „Specialiųjų operacijų koncepcija“ jau parengta, ją patvirtino Specialiosios paskirties pajėgų valdybos vadovas, dabar ją turi palaiminti vyriausybė. Kaip skelbia „The Guardian“, niekam ne paslaptis, jog keičiasi britų specialiųjų pajėgų darbo prioritetai. Bus vykdoma mažiau antiteroristinių misijų, nes džihadistai ir islamistai šiuo metu, anot ekspertų, nebėra pagrindinė grėsmė. Skelbiama, kad žymiai svarbiau priešintis tokių valstybių kaip Rusija, Iranas ir Kinija slaptosioms operacijoms.

Kaip BBC paaiškino šaltinis Jungtinės Karalystės vyriausybėje, būtina priešintis grėsmei iš Rusijos ir pavojingai jos įtakai. Naujoji specialiųjų operacijų koncepcija leis šaliai specialiąsias pajėgas naudoti užsienio šalyse – net ir ten, kur nėra dislokuotų šalies karių. Pavyzdžiui, Baltijos regione arba Afrikoje britų specialiosios pajėgos galės imtis operacijų, kurių tikslas – išaiškinti ir demaskuoti, o prireikus ir neutralizuoti slaptą Rusijos veiklą.

Skelbiama, kad naujas britų specialiųjų pajėgų veiksmų planas buvo pasufleruotas besikeičiančios šiuolaikinės karybos prigimties – šiandien vis mažiau dėmesio skiriama kariniams veiksmams, vis daugiau pastangų dedant subtilesniems tarptautiniams konfliktams vystyti, akcentuoja „The Guardian“.

Praeitą savaitę Jungtinės Karalystės kariuomenės vadas, generolas seras Markas Carletonas Smithas kalbėjo, jog kariniuose rateliuose vis dažniau sakoma, kad tokios sąvokos kaip karas ir taika tampa vis mažiau aktualios.

Omenyje aiškiai turėdamas būtent Rusiją, generolas pabrėžė, kad autoritariniai režimai „labai sėkmingai išnaudoja tarpinę hibridinę erdvę – dezinformacijos, ardomosios veiklos ar kibernetinę, kur didžiausias tiesioginis pavojus kyla ne žmonių gyvybėms, o ekonomikai, gyvenimo kokybei ir pasaulėžiūrai.

Nerimas dėl Rusijos veiksmų Jungtinėje Karalystėje dar labiau išaugo po Skripalių apnuodijimo praeitais metais. Kaltė buvo suversta Rusijos karinei žvalgybai (GRU), kurios veiklą restruktūrizuotos specialiosios britų pajėgos ir tikisi neutralizuoti.

Per pastaruosius dešimt metų britų specialiosios pajėgos aktyviai vykdė misijas Sirijoje, Irake ir Afganistane. „Islamo valstybei“ netekus didžiosios dalies savo teritorijos, britai mano, kad atėjo metas judėti toliau.

Jungtinės Karalystės gynybos pareigūnai situacijos komentuoja. Ministerija specialiųjų pajėgų klausimų viešai taip pat neaptarinėja.